Μπορεί η Ελλάδα να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, για πρώτη φορά από τη διάσωσή της, το 2010, όμως αυτό ίσως να μην διαρκέσει, προειδοποιεί το Reuters.

Η στήλη BreakingViews του Reuters επισημαίνει το χαμηλότερο των στόχων πρωτογενές έλλειμμα του 2012 και το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε η Ελλάδα τον Ιανουάριο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι παρά τη μείωση των εσόδων, οι περικοπές στις επιστροφές φόρων και τις δημόσιες επενδύσεις, επέτρεψαν στην κυβέρνηση να υπερ-αποδώσει έναντι των στόχων.

Το πρόβλημα είναι ότι οι καλές επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκύπτουν κυρίως από τις περικοπές δαπανών. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 19%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το 2012 σημείωσαν συνολική πτώση 8,6%, έναντι στόχου για 7,7%.

Είναι λογικό η κυβέρνηση να θέλει να τηρήσει τους στόχους της, αναγνωρίζει το Reuters. “Όμως, η   επίμονη λιτότητα μπορεί, τελικά, να φέρει ένα τέλος στο σερί των θετικών δημοσιονομικών ειδήσεων”, προειδοποιεί. Η μείωση του ΦΠΑ τον Ιανουάριο σηματοδοτεί τη χειρότερη των προβλέψεων μείωση της κατανάλωσης.

“Σε κάποιο σημείο, ο δημοσιονομικός ζήλος ίσως να μην φαίνεται σαν πολύ καλή ιδέα, τελικά”, καταλήγει ο αρθρογράφος.