Επιστολή προς αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, με θέμα το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, έστειλε ο Olli Rehn.

“Θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις σχετικά με ένα θέμα συζήτησης που δεν είναι βοηθητικό και κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη που με προσπάθειες χτίσαμε τα τελευταία χρόνια, σε πολλές μεταμεσονύκτιες συναντήσεις. Αναφέρομαι στη συζήτηση για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή την επίπτωση που έχει μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη”, αναφέρει ο Rehn.

“Η συζήτηση, γενικά, δεν μας έχει φέρει ιδιαίτερες νέες γνώσεις.  Οι πολλαπλασιαστές είναι μεγαλύτεροι όταν τα νοικοκυριά είναι έντονα χρεωμένα και όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Οι οικονομολόγοι συμφωνούσαν πάντα σε αυτό. Πέραν αυτού, η ισχύς των πρόσφατων μελετών περιορίζεται από το σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντά τους, και το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι και άλλοι παράγοντες επέδρασαν στην ανάπτυξη, σε σχέση με τα όσα προβλέπονταν, το 2010 και το 2011”, προσθέτει.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο Rehn σημειώνει ότι οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές δεν έχουν παρά αρκετά περιορισμένη χρησιμότητα, καθώς η χώρα αποτελεί ειδική περίπτωση.  Και επικαλείται τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, ο οποίος δήλωσε ότι ο όποιος συσχετισμός των υπο-αποδόσεων της Ελλάδας  με το σχεδιασμό του προγράμματος αποτελεί θεμελιώδη παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας πάνω στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.

Πάντως, ο Rehn σημειώνει ότι από το τελευταίο καλοκαίρι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επιστρέψει αποφασιστικά σε σωστή τροχιά. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά στη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία του Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο απομάκρυνε την καταστροφική αβεβαιότητα και άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης, προσθέτει.

“Τώρα, οι ελληνικές αρχές καλούνται να διασφαλίσουν ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται, μέσω την αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων”, τονίζει ο Rehn.

Και προσθέτει ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να αναστραφεί η ακολουθούμενη πολιτική.