της Μαίρης Λαμπαδίτη

Επιδείνωση του αλαλούμ και των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων του ΙΚΑ αλλά και στην είσπραξη των εσόδων, προβλέπουν οι υπάλληλοι του ιδρύματος μετά την απόλυση των 500 υπαλλήλων του Ιδρύματος, επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 9Κ, οι οποίοι προκήρυξαν πανελλαδική 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου.

«Το ΙΚΑ διαλύεται- επισημαίνει η ΠΟΣΕ ΙΚΑ- και εκτιμά ότι ο χρόνος απονομής των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση θα φτάσει στα δύο χρόνια λόγω της έλλειψης προσωπικού»
Στις αποχωρήσεις υπαλλήλων που μέσα στο 2012 ξεπέρασαν τους 2.000 ήρθαν να προστεθούν οι 500 απολυμένοι της 9Κ. Συντάξεις, έσοδα, παροχές μητρώο, ΚΕΠΑ, τινάζονται στον αέρα.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι και πριν την απόλυση των 500 υπαλλήλων η κατάσταση στο ΙΚΑ με τους 5,5 εκατομ ασφαλισμένους ήταν τραγική.

Η παύση των προσλήψεων, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, η μεταφορά περίπου 522 ατόμων στον ΕΟΠΥΥ, η αύξηση των εργασιών του Ιδρύματος με τις συνεχείς συγχωνεύσεις ταμείων, αλλά και με τη δημιουργία των ΚΕΠΑ  έχουν επιφέρει τεράστιες δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Με δραματικό τρόπο η ομοσπονδία περιγράφει ότι οι λιγοστοί εναπομείναντες υπάλληλοι- ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στους εξοργισμένους, και δικαίως, πολίτες, τα βουνά από έγγραφα, φακέλους και αιτήσεις και την τσακισμένη ψυχική και σωματική τους υγεία..

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της και καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε εμφύλιο σπαραγμό στο ίδρυμα  όταν διορίστηκαν πριν από δύο χρόνια οι  500 επιτυχόντες  της προκήρυξης 9Κ/2008 για την Αγροτική Τράπεζα αφού αποκλείστηκαν άλλοι 800 επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008 για το ΙΚΑ, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν προσληφθεί, παρόλο που δημοσιεύτηκε ο πίνακας διοριστέων..

Μετά από προσφυγή των 800 στα δικαστήρια , το εφετείο έκρινε ότι οι 500 πρέπει να απολυθούν άμεσα ..Η διοίκηση του ιδρύματος άσκησε αναίρεση λόγω του επείγοντος  χαρακτήρα του προβλήματος   αλλά ακόμα το πρόβλημα δεν έχει διευθετηθεί .

Πάντως ,σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ομοσπονδία των υπαλλήλων , στα μεγαλύτερα κέντρα απονομής συντάξεων καταγράφεται η έλλειψη προσωπικού και η αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο υποκατάστημα της Νικηφόρου εκκρεμούν 4000 υποθέσεις.