Εμβόλιο ρευστότητας με 3+1 δόσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους, με στόχο να αποκαταστήσει κάποιες από τις αδικίες των μνημονίων που ευθύνονται για τη σφαγή των εισοδημάτων τους.

Οι συνταξιούχοι που δεν… καρπώνονται τη λεγόμενη προσωπική διαφορά, αναμένεται να λάβουν το 2023 μια αύξηση στις αποδοχές τους τουλάχιστον 6,5%! Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή παίρνουν προσωπική διαφορά, δεν θα δουν καμία αύξηση. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να πάρουν από φέτος κιόλας ένα βοήθημα της τάξης των 200-250 ευρώ (με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος), ως ένα μικρό αντιστάθμισμα των απωλειών τους. Επιπλέον, από το 2023 οι συνταξιούχοι (οι υπόχρεοι δηλαδή) θα απαλλαγούν και από τη φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που επιβαρύνει εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Και το κερασάκι στην τούρτα θα είναι τα αναδρομικά που θα δοθούν για τις περικοπές που έγιναν σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Ειδικότερα:

Αύξηση συντάξεων: Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν αυξήσεις (οι πρώτες μετά από 12 χρόνια) της τάξης του 4,5% από το νέο έτος για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Με τον νόμο Βρούτση το ύψος της αύξησης προκύπτει από το άθροισμα των δύο ποσοστών: του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή διαιρούμενου διά του δύο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 3,1% και ο πληθωρισμός κατά 5,6%, που είναι οι αντίστοιχες προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει κοντά στο 4,5%.

Επειδή όμως η κούρσα του πληθωρισμού συνεχίζεται χτυπώντας ταχύτητες 11,6% για τον μήνα Ιούλιο μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και ενεργειακά προϊόντα, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων. Ηδη ο μέσος πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερος από την πρόβλεψη για 5,6%, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του. Ως εκ τούτου, η αύξηση των συντάξεων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 6,5%. Πέρα όμως από το πού θα κλειδώσει το ποσοστό, το τελικό ποσό που θα καρπωθούν στην πράξη οι συνταξιούχοι θα εξαρτηθεί από το αν έχουν και ποιο είναι το ύψος της προσωπικής διαφοράς τους. Ως απόρροια αυτών των αυξήσεων, είναι πιθανό να υπάρξουν άλλοι 250.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα τύχουν πρόσθετου οφέλους λόγω μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς τους. Μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού της σύνταξής τους, θα λάβουν έξτρα μικρές αυξήσεις. Πρόκειται για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας και στην περίπτωση αυτή οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες, δηλαδή δεν θα υπερβούν τα 10 ευρώ.

Επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους: Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει το 2023 μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, στους 850.000 συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς. Αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί στον Προϋπολογισμό (από τον τουρισμό, τον ΦΠΑ, την ακρίβεια και τις υπερεισπράξεις φόρων), σκέφτεται να χορηγήσει ένα πρόσθετο επίδομα, στα επίπεδα των 200-250 ευρώ, ειδικά σε αυτή την κατηγορία των «αδικημένων» συνταξιούχων. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η καταβολή του επιδόματος προγραμματίζεται για το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όταν δηλαδή θα δοθούν και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, στις συντάξεις Ιανουαρίου που χορηγούνται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ηδη στον ΕΦΚΑ έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιηθεί ακριβής διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που θα καρπωθούν το σύνολο της αύξησης στη σύνταξή τους και σε όσους θα έχουν την ατυχία να λάβουν μέρος αυτής, ή ακόμα χειρότερα καθόλου επειδή τους πιάνει ο κόφτης της προσωπικής διαφοράς. Χαμένοι κατά κάποιον τρόπο θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλαδή όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις που δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Ολοι αυτοί που έως τώρα έχουν υπάρξει άτυχοι σε μια σειρά από κυβερνητικές παρεμβάσεις: Αρχικά δεν έλαβαν το παραμικρό από τα αναδρομικά που δόθηκαν τον Οκτώβριο του 2020, καθώς αφορούσαν περικοπές που είχαν γίνει στις κύριες συντάξεις. Αρα χορηγήθηκαν σε όσους είχαν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Δύο χρόνια μετά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι δεν θα λάβουν ούτε μέρος από τις περικοπές που υπέστησαν στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα, καθώς η οριστική απόφαση του ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του Ιουλίου του 2020.

Εισφορά αλληλεγγύης: Για το 2023 έχει προγραμματιστεί η κατάργηση -για όλους- της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης (2,2%-10%), που προκύπτει από μηνιαία παρακράτηση για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως. Πρακτικά όμως η συγκεκριμένη εισφορά επιβάλλεται στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Με την κατάργησή της θα ελαφρύνει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος για τους συνταξιούχους.

Σενάρια για τα αναδρομικά: Το οικονομικό επιτελείο θέλει να τραβήξει κόκκινη γραμμή για τα αναδρομικά και να περιοριστεί στην αποζημίωση όσων δικαιώθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα για το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες λένε πως για το θέμα αυτό γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις όπου εξετάζονται δύο σενάρια: Το πρώτο προβλέπει καταβολή αναδρομικών για επικουρικές – δώρα μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31 Ιουλίου 2020 και το δεύτερο τον συμψηφισμό των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου. Εξαιρετικά δύσκολο θεωρείται το σενάριο να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όλους με ετήσιες δόσεις από το 2023. Αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται και το πιο απομακρυσμένο από το οικονομικό επιτελείο, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίβεια: Έρχονται αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ (vids)

Άδωνις Γεωργιάδης: Βούλησή μας να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά

Επενδυτικός «πυρετός» για νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα (πίνακες)