Ακάθεκτη συνεχίζει η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα λόγω της σκληρής λιτότητας εκτινάσσοντας τον δείκτη ανεργίας σε νέα ιστορικά υψηλά!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσίασε μείωση κατά 6% στο δ’ τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.

Παράλληλα το ΑΕΠ των τριών προηγούμενων τριμήνων του 2012 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.

Σε δεύτερη ανακοίνωση της η ΕΛΣΤΑΤ γνωστοποίησε πως το Νοέμβριο ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 27%, από 26,6% τον Οκτώβριο.

Οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν πλέον τα 1,35 εκατ. ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.339.982 άτοµα!

Η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών διαμορφώθηκε στο 61,7% και στο 36,2% στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών.

Σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (29%) εμφανίζει η περιοχή της Αττικής και το χαμηλότερο (20,1%) η περιοχή του Αιγαίου.

Δραματική και η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ

Την πρόβλεψη ότι η ύφεση το 2013 θα είναι πάνω από 4,1% για το 2013 και το αποτέλεσμα θα είναι το ποσοστό ανεργίας να εκτιναχθεί στο 30%, θα κάνει έκθεση του ΚΕΠΕ που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο για το ΚΕΠΕ είναι ο  μηδενισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου εντός του έτους.

Ανάλογη πρόβλεψη για την ανεργία έχει διατυπώσει εδώ και μήνες το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.