Οι ασιατικές μετοχές εκτός Ιαπωνίας σημείωσαν πτώση καθώς οι ενδείξεις για ενδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ πυροδοτεί σενάρια για μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Fed, το προσεχές διάστημα.
Η Newcrest Mining, η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού της Αυστραλίας, βυθίστηκε 6,7% καθώς η τιμή του κινήθηκε κοντά σε χαμηλό πενταετίας. Η Hyundai Motor κατέγραψε απώλειες 4,2% καθώς οι πωλήσεις του Νοεμβρίου σημείωσαν πτώση. Η Sekisui Chemical οδήγησε τις ιαπωνικές μετοχές ψηλότερα, σημειώνοντας άνοδο 7,5% μετά από την ανακοίνωση ότι θα κατασκευάσει φθηνότερο και πιο ανθεκτικό υλικό για τις μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα.
Ο δείκτης MSCI Asia Pacific εκτός Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,6% στις 471,58 μονάδες στο Τόκιο, με εννιά στους δέκα βιομηχανικούς ομίλους του δείκτη να καταγράφουν απώλειες.
“Τα οικονομικά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες, σταδιακά παρουσιάζουν βελτίωση και οι αγορές περιμένουν την απόσυρση των μέτρων τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες,” δήλωσε ο Matthew Sherwood, της Perpetual Ltd., στο Bloomberg. “Ίσως να υπάρξει πίεση αυτό το μήνα.”
Στο Χόνγκ Κόνγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,3%. Στη Ν. Κορέα, ο Kospi σημείωσε πτώση 0,9%. Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε απώλειες 0,4% και στη Ν. Ζηλανδία ο NZX 50 υποχώρησε 0,2%. Στην Ταϊβάν ο Taiex κατέγραψε απώλειες 0,3%.
Ο MSCI Asia Pacific, που περιλαμβάνει τις ιαπωνικές μετοχές, υποχώρησε 0,2% στις 141,36 μονάδες. Με άνοδο 0,3% στις 1.262,54 μονάδες έκλεισε ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε υψηλό τουλάχιστον μίας εβδομάδας, μετά την πτώση του γεν σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου. Με άνοδο 0,6% και σε υψηλό έξι ετών, στις 15.749,66 μονάδες, έκλεισε ο Nikkei. Ο κινεζικός Shanghai Composite κέρδισε 0,7% ενώ στην Σιγκαπούρη ο Straits Times σημείωσε άνοδο 0,1%.
Ο FTSE Bursa Malaysia κατέγραψε κέρδη 0,6%, οδεύοντας προς υψηλό ρεκόρ. Η Tenaga Nasional Bhd. σημείωσε άλμα σε υψηλό πενταετίας μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους παραγωγούς ηλεκτρισμού να αυξήσουν τις τιμές.
Ο μη μεταποιητικός PMI της Κίνας σημείωσε πτώση στις 56 μονάδες τον Νοέμβριο από 56,3 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Στην Αυστραλία, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 0,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Reserve Bank της Αυστραλίας, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο χαμηλό ρεκόρ του 2,5% σήμερα.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.