Η Blackrock μιλούσε στις τελευταίες εκθέσεις για 40 δισ, νούμερο που εκφράζει και τις επίσημες απόψεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η επιδείνωση όμως του οικονομικού κλίματος από τότε, φέρνει τις εκτιμήσεις αυτές να ανεβαίνουν στα 50 δισ, σύμφωνα και με τελευταίες εκτιμήσεις τραπεζιτών, στο κλείσιμο του 2012.

Όμως, νεότερες έρευνες που βγάζει στο φως σήμερα η εφημερίδα “Καθημερινή”, μιλάνε για νούμερο – μαμούθ, της τάξης των 90 δισ, επί των 227 δισ στα οποία υπολογίζεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών.

Τα δάνεια αυτά είτε δεν αποπληρώνονται, είτε βρίσκονται ένα βήμα πριν στιγματιστούν ως μη εξυπηρετούμενα. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι προσπάθειες που γίνονται για ρυθμίσεις δεν είναι αρκετές, αλλά και το μέτωπο εσωτερικών χρεοκοπιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι επί της ουσίας πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που προβάλλεται στην τρόικα.

Από αυτό προκύπτει ότι η κεφαλαιοποίηση με τις τρέχουσες συνθήκες δεν θα είναι ικανή να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς το πραγματικό πρόβλημα έχει ξεπεράσει τα προβλεφθέντα νούμερα.

Ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς οι απειλές πλειστηριασμών στα ακίνητα, ιδιαίτερα μετά και τη χρονιά που διανύουμε, θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό απόθεμα κατοικιών, το οποίο θα έχει παγιδεύσει λόγω υπερπροσφοράς, τις τιμές της αγοράς αυτής σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, όπως έχει προβλέψει και ο οίκος Fitch.

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που εκτιμούν ότι τα ακίνητα βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο, είτε επενδυτικών κεφαλαίων που θέλουν να τα πάρουν σε μεγάλη έκπτωση (funds), είτε συνταξιοδοτικών φορέων της δυτικής Ευρώπης.