Ο ουρανός βρέχει μετεωρίτες και αστεροειδείς περνούν ξυστά από την επιφάνεια της γης. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τα φαινόμενα των τελευταίων ωρών, με εύλογα συναισθήματα έκπληξης και φόβου. Γυρίζοντας το βλέμμα του στον ουρανό όμως, ο Πήτερ Διαμαντής βλέπει μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία.

Ο ελληνικής καταγωγής 51χρονος Αμερικανός, ίδρυσε, μαζί με τον Eric Anderson, την Planetary Resources, μια εταιρεία που ετοιμάζεται να κάνει εξορύξεις σε αστεροειδείς, ψάχνοντας για νερό, παλλάδιο, πλατίνα, χρυσό και άλλες πολύτιμες πρώτες ύλες.

Και αυτό το business plan είναι κάθε άλλο παρά επιστημονική φαντασία. Η εταιρεία τους έχει ήδη τη στήριξη του προέδρου και του CEO της Google, Eric Schmidt και Larry Page, καθώς και του διάσημου σκηνοθέτη James Cameron. Η πρώτη αποστολή της σχεδιάζεται σε 20 μήνες από τώρα.

Ο Διαμαντής είναι γέννημα – θρέμμα της Νέας Υόρκης, γιος μεταναστών από την Ελλάδα. Ως παιδί, στο Λονγκ Άιλαντ, ονειρευόταν  να γίνει αστροναύτης. Αλλά σε ηλικία 8 ετών έδειξε ότι αυτή του η φιλοδοξία δεν θα έμενε για πάντα ένα παιδικό όνειρο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αγόρια αυτής της ηλικίας. Με το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης που σχεδίασε και κατασκεύασε, κέρδισε έναν διαγωνισμό.

Στο MIT σπούδασε μοριακή βιολογία, και ενώ έγινε γιατρός, έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στην αεροναυτική.

Τελικά, μετέτρεψε την αγάπη του για το διάστημα σε επάγγελμα. Γεμάτος ιδέες, ακούραστος και υπερκινητικός, ο Διαμαντής ίδρυσε μια σειρά από εταιρείες με αντικείμενα που θυμίζουν επιστημονική φαντασία.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν η Space Adventures, η οποία βοήθησε τον Dennis Tito να γίνει ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος, όταν έδωσε 20 εκατ. δολάρια για να επισκεφθεί το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μια άλλη εταιρεία του, η Zero Gravity Corporation, προσφέρει στους πελάτες της την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας, μέσα σε ένα Boeing 727 που “βουτά” από τον ουρανό.

Ανάμεσα στα πολλά projects του Διαμαντή, και για πολλούς το πιο επιτυχημένο, ήταν το X Prize, ένας διαγωνισμός που υποσχόταν να δώσει 10 εκατ. δολάρια στην πρώτη ομάδα που θα κατασκεύαζε, με ιδιωτικά κεφάλαια, ένα διαστημόπλοιο και θα μετέφερε τρεις επιβάτες σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης. Τελικά, μία ομάδα με τη στήριξη του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, κέρδισε το διαγωνισμό.

Η κατασκευή του διαστημοπλοίου της μπορεί να κόστισε… διπλάσια από το έπαθλο, όμως, ο διαγωνισμός στέφθηκε από επιτυχία. Γιατί κατάφερε να δείξει σε όλους ότι ο τουρισμός του διαστήματος μπορεί να είναι όχι μόνο σοβαρές, αλλά και επικερδείς business.