Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Δημήτρη Παφίλα

Ανοικτό «παράθυρο» άφησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας για να θεσμοθετηθούν διατάξεις που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη σε ότι αφορά τους φόρους των χρηματιστηριακών συναλλαγών- ύστερα βεβαίως από τις καθολικές αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς. Ύστερα από σημερινή παρέμβαση του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστών Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) – ο οποίος ήταν ο μοναδικός φορέας που συμμετείχε στην συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής οικονομικών θέσεων της Βουλής, ο υπουργός δήλωσε ότι, «στόχος είναι αυτές οι διατάξεις  να απηχούν τις αντίστοιχες που ισχύουν στην Ευρώπη». Δεδομένου, ότι σε καμία χώρα δεν ισχύει παράλληλα φόρος επί των συναλλαγών και φόρος υπεραξίας, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των προτεινόμενων νόμων αφού πραγματοποιήσουν τις προτάσεις τους  και το Χρηματιστήριο και η Κεφαλαιαγορά, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρος Κυρίτσης.

Οι βουλευτές άκουσαν με ενδιαφέρον τις απόψεις του ΣΜΕΧΑ σχετικά με την διάταξη για τις τρεις συναλλαγές (υποχρέωση τήρησης βιβλίων), την θέσπιση αφορολόγητου ορίου 25.000 ευρώ (δεδομένου ότι το 92% των Ελλήνων επενδυτών διαθέτει χαρτοφυλάκια μέχρι 9000 ευρώ ) και τρίτον τις εξαιρέσεις που ισχύουν στην Ευρώπη, σ ότι αφορά την υπεραξία.     

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος των χρηματιστών επανέλαβε τις θέσεις του ΣΜΕΧΑ οι οποίες επιγραμματικά οι προτάσεις που είχε επισήμως υποβάλλει ο ΣΜΕΧΑ από τον περασμένο Οκτώβριο, συνοψίζονται στα εξής:

Θέσπιση αφορολογήτου ορίου 25 χιλ. ευρώ, πέραν του οποίου θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας κατάργηση από 1/1/2014 του φόρου συναλλαγών 0,2% που ισχύει μέχρι και τις 31/12/2013
πλήρης εξαίρεση των συναλλαγών που αφορούν χρηματοπιστωτικά μέσα του ν. 3606/07 και κινητές αξίες του ν. 3371/05, από τις πράξεις που θεωρούνται ‘επιχειρηματική συναλλαγή’ και άρα εμπίπτουν στην περίπτωση να χαρακτηρισθεί ο επενδυτής φυσικό πρόσωπο ως επιτηδευματίας όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας 15%, ο συμψηφισμός κερδών-ζημιών δεν θα πρέπει να γίνεται ανά κατηγορία τίτλων (asset class), αλλά ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται επί του αλγεβρικού αθροίσματος κερδών – ζημιών σε ετήσια βάση από την μεταβίβαση του συνόλου των τίτλων της παραγράφου 1 του άρθρου 42 συνολικά, αφού αφαιρεθούν-προστεθούν  έξοδα ή δαπάνες που αφορούν έκαστη συναλλαγή

Διαβουλεύσεις

Μετά την παρέμβαση του ΣΜΕΧΑ και την κατανόηση του υπουργού εικάζεται πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των διατάξεων την ερχόμενη εβδομάδα, τόσο κατά την συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όσο και πριν την κατάθεση – προς ψήφιση- των σχετικών διατάξεων που αφορούν το χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται ότι, έχει προταθεί επίσης η αύξηση του φόρου συναλλαγών στο 0,30% και σε 0,03% για τις ενδοημερήσιων χρηματιστηριακών συναλλαγών, ως εκ τούτου ο φόρος υπεραξίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό προϋποθέσεις , όπως τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.