Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Σε σκωτσέζικο ντους για τις τράπεζες εξελίσσεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Η Τρόικα εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση  απέναντι στα αιτήματα για προσαρμογές της σχετικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αβεβαιότητα. Το μήνυμα ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης καθώς απαιτείται απόφαση του κοινοβουλίου και της Τρόικας το έστειλε με πλήρη σαφήνεια ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας στην πρόσφατη  συνέντευξη του στο Bloomberg.  Από την πλευρά του και  διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στο γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε  ότι «οι τράπεζες θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου στο προβλεπόμενο διάστημα».

Το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις στο ζήτημα των τραπεζών. Η αίσθηση πάντως που εδραιώνεται  στους εμπλεκόμενους είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης παρά μόνον για επιμέρους θέματα και δευτερεύοντα ζητήματα. Με δεδομένη  τη ρευστότητα της κατάστασης και τις συνεχείς ανατροπές που γίνονται παρασκηνιακά, οι τραπεζίτες φαίνεται ότι είναι μπροστά σε μια θετική και μια αρνητική εξέλιξη.

Τα καλά νέα είναι πως  φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να δοθεί χρονική παράταση για την τέλεση των αυξήσεων κεφαλαίου ως τις αρχές -μέσα του Ιουλίου. Δηλαδή οι τράπεζες να έχουν επιπλέον χρόνο  δύο -δυόμιση μηνών να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις. Η αρνητική εξέλιξη είναι ότι δεν φαίνεται περιθώριο υπαναχώρησης στο ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (συμψηφισμός ζημιών με μελλοντικά κέρδη) . Συγκεκριμένα στο υπό συζήτηση  νομοσχέδιο  αναγνωρίζεται στα εποπτικά κεφάλαια λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας μόνον το  15% στο συνολικό ποσό των πέντε δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται στις τράπεζες μεγαλύτερες ζημίες.