Σταθερές θα μείνουν οι αποδοχές στο Δημόσιο κατά το 2014, ενώ στον ιδιωτικό τομέα και ιδίως στον τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστεί η συρρίκνωση τους, εκτιμά η ΤτΕ στην έκθεση της για τη νομισματική πολιτική.
Όπως σημειώνει το 2014 οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 1,5%. Η πτώση αυτή οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση των αποδοχών κατά 6,3% στους υπαλλήλους των τραπεζών και κατά 1,4% στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πλην τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση αποδοχών και το 2014 θα παραμείνουν σταθερές στα επίπεδα του 2013.
Η ΤτΕ σημειώνει πως στην τρέχουσα χρονιά στο σύνολο της οικονομίας οι μέσες αποδοχές θα μειωθούν κατά 7,4% με τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις (10% κάθε κατηγορία) και να τους ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (πλην τραπεζών) με 8%.
Επίσης το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας περιορίστηκε φέτος κατά 7,8% (και 8,7% στον επιχειρηματικό τομέα), ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 1,7% σε ολόκληρη την οικονομία και 2,2% μ.ο. στον επιχειρηματικό κλάδο.
Σύμφωνα με την ΤτΕ ο στόχος του Μνημονίου για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012 – 2014 κατά 15% “θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ, καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία θα φθάσει το 21,7%”.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.