(Upd)

Το ενδεχόμενο συνεργασίας Ελλάδος- Γαλλίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων άφησε ανοικτό ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ  απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

“Είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Αν μπορεί η Γαλλία να συνεκμεταλευτεί με την Ελλάδα τα κοιτάσματα θα το κάνει”, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε πώς θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας»

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ από το δίκαιο της θάλασσας. “Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις. Θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά”, είπε ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι εφ’ όσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη υδρογονανθράκων η Ελλάδα «θα μπορέσει να εφοδιάζει και να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι επενδύσεις και οι συνεργασίες

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη Γαλλία για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. “Συζητήσαμε για ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στους τομείς ενέργειας, κατασκευών, μεταφορών, άμυνας, διαχείρισης υδάτινων πόρων. Και για γαλλικές επενδύσεις στις αποκρατικοποιήσεις”, είπε ο κ. Σαμαράς.

Ήδη, Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία για τον τουρισμό, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη συμφωνία μεταξύ των συνδέσμων βιομηχανίας των δύο χωρών.

«Η Γαλλία μας στήριξε αποφασιστικά για να μπούμε στην Ευρώπη, τους τελευταίους μήνες για να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά και μας στηρίζει σήμερα για να βγούμε από την κρίση και εμείς και ολόκληρη η Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας τη βοήθεια του κ. Ολάντ και της γαλλικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης όταν πολλοί Ευρωπαίοι ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Σαμαράς προσέφερε στήριξη στην πολιτική της Γαλλίας στο Μάλι, υποστηρίζοντας ότι με την επέμβασή της έδωσε δείγματα για την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή.
«Συζητήσαμε την λήψη αναπτυξιακών μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγουν από την κρίση αλλά και μέτρων κατά της ανεργίας που θα θωρακίσουν την κοινωνική μας συνοχή», είπε ο

Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα -με εντολή του κ. Ολάντ- ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών για να να συζητηθούν θέματα λαθρομετανάστευσης.

Ο Φρανσουά Ολάντ

Αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας η οποία φτάνει το 60% στους νέους ο κ. Ολάντ παρατήρησε ότι «κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει υποστεί μια τέτοια δοκιμασία» και πρόσθεσε:

«Πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, έπρεπε να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσεις, ήδη έχουν υπάρξει αποτελέσματα, πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα για να πετύχει τους στόχους της».

«Ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Ολάντ και τόνισε: «Είμαι εδώ για να στηρίξω τις επενδύσεις». Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ανάπτυξη».

«Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα κι αυτό, ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη και να επανέλθει η εμπιστοσύνη για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε με έμφαση ο κ. Ολάντ

Οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ο κ. Ολάντ , εκφράζοντας ενδιαφέρον για τους τομείς του νερού, της ενέργειας και των σιδηροδρόμων.

Στις 15.00 ο κ. Ολάντ συναντιέται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 15.35 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στη Γαλλική Πρεσβεία.

Στις 16.00, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συναντήσουν εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ξενοδοχείο Hilton.

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα υπογραφεί συμφωνία για την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Γαλλίας μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

Θερμή υποδοχή

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έφτασε στην Αθήνα για ολιγόωρη επίσκεψη προερχόμενος από την Ινδία.

Τον κ. Ολάντ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο κ. Σαμαράς. Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Γαλλίας και την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας αντάλλαξε χειραψία με τους έξι υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να τον υποδεχθούν.

Επρόκειτο για τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι κύριοι Σαμαράς και Ολάντ επέβησαν στο ίδιο αυτοκίνητο για να μετακινηθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Στα σκαλιά του πρωθυπουργικού γραφείου περίμενε τον κ. Ολάντ άγημα από τη Σχολή Ευελπίδων οι οποίοι απέδωσαν τιμές στον υψηλό προσκεκλημένο.

Μετά την συνάντηση των δύο ηγετών και τις δηλώσεις παρατέθηκε γεύμα με τη συμμετοχή των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Τα μηνύματα και οι συνεργασίες από την επίσκεψη Ηοllande

Μήνυμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και για στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στη Μεσόγειο, εκπέμπει η επίσκεψη Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, που σηματοδοτεί όμως και μια νέα εποχή σταθερότητας για τη χώρα μας, που θα στηριχθεί στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και στη βοήθεια του γαλλογερμανικού «άξονα».

Η επίσκεψη, σε αντίθεση με εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου, γίνεται σε μια περίοδο που έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό οι αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη.
Ζητούμενο τώρα είναι η ανάπτυξη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει από τον Γάλλο Πρόεδρο μιαν … «επίθεση» πολιτικής και επιχειρηματικής φιλίας, που θα στηρίζεται στη διαπίστωση ότι «αφού η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της πρέπει και η Ευρώπη να ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατόν στις δικές της».

Ειδικά για τον ενεργειακό τομέα, η Γαλλία έχει συμβάλει από τη θέση του τεχνικού συμβούλου στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεδομένο θεωρείται και το ζωηρό ενδιαφέρον γαλλικών εταιριών στον τομέα αυτόν, όπως επίσης και για τις αποκρατικοποιήσεις με αιχμή του δόρατος τις εταιρίες ύδρευσης.

Οι Γάλλοι έχουν ενεργό συμμετοχή στα σχέδια μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, που θεωρείται «κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Η απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο.

Παρά τα εύσημα πάντως για την συγκράτηση των κρατικών δαπανών και τη μείωση των ελλειμμάτων, ο κ. Φρανσουά Ολάντ θα ζητήσει από την κυβέρνηση να επιδιώξει μεγαλύτερη πρόοδο και στην φορολογική μεταρρύθμιση.

Σε ισχύ έχουν τεθεί από το πρωί ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποκλεισμούς δρόμων στο κέντρο των Αθηνών ανάλογα με το πρόγραμμα της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος θα αναχωρήσει από την Αθήνα αργά το απόγευμα.