Του Κωστή Πλάντζου
 
Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, οι επίτροποι του δημοσίου που προ ημερών διορίστηκαν στις διοικήσεις των τραπεζών έλαβαν εντολές από την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου να προετοιμάσουν και να συντονίσουν το ταχύτερο τα επόμενα βήματα, ώστε να αποκατασταθεί από το Μάιο η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και στην αγορά.

Παρά την προσήλωση στα σχέδια και στους στόχους όμως, οι Επίτροποι εντόπισαν και σοβαρά προβλήματα που καθιστούν επισφαλές εάν θα είναι τελικώς όλα έτοιμα έως το “ορόσημο” της 30ης Απριλίου.

Αμφίβολο θεωρείται αν θα προλάβουν μέσα σε λιγότερο από δυόμισι μήνες να ξεπεραστούν διάφορα νομικά ζητήματα, αλλά και να εξασφαλίσουν οι μέτοχοι των τραπεζών τα κεφάλαια της συμμετοχής τους στην κάλυψη των αναγκών τους. Ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμάται πως θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος –έως και έξι μήνες ενδεχομένως- για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, λόγω και των διαδικασιών συγχώνευσης με την EFG Eurobank που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρείται η άμεση εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων, ειδικά για τις μη συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με όσα αναφέρθησαν στη σύσκεψη, για μία «συστημική τράπεζα» (Εθνική-EFG Eurobank, Alpha-Emporiki, Πειραιώς-ΑΤΕ) με εκατοντάδες καταστήματα στη χώρα, οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορεί να ανέρχονται πχ σε 3-3,5 δισ. ευρώ αλλά το Ταμείο Χρηματοπιστωπικής Σταθερότητος θα καλύψει το 90%, ενώ οι μέτοχοι τα υπόλοιπα 300-350 εκατ. ευρώ. Τα ίδια ή και περισσότερα με αυτούς όμως, θα κληθούν να επωμιστούν οι μέτοχοι «μη συστημικών» τραπεζών, με 20-30 καταστήματα πχ πανελλαδικά και κεφαλαιακές ανάγκες 150-500 εκατ. ευρώ το πολύ, στις οποίες όμως δεν θα συμβάλει το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες αυτές δύσκολα θα βρουν λύση επιβίωσης αφού ακόμα και οι συνενώσεις μεταξύ τους, μάλλον «αθροίζουν» τα προβλήματα παρά τα επιλύουν.