(upd)

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

 
«Συμβολική» αύξηση μισθών για το 2015 προβλέπει  η κλαδική σύμβαση που υπεγράφη το μεσημέρι στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και καλύπτει περίπου 130.000 ξενοδοχουπαλλήλους.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισιτισμού κ. Παναγιώτης Προύντζος, μετά από διαπραγματεύσεις μικρής διάρκειας, συμφώνησαν να υπογράψουν διετή κλαδική σύμβαση  που προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2014 και αύξηση της τάξης του 1% για το 2015.

Ετσι ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 761,23 ευρώ ενώ για τις κατηγορίες υπαλλήλων υποδοχής, μαγείρους κλπ θα διαμορφωθεί στα 830 ευρώ.

Η οριακή αύξηση έχει τη συμβολική σημασία της αν αναλογιστεί κανείς ότι η προηγούμενη  κλαδική σύμβαση που είχαν υπογράψει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προέβλεπε μειώσεις έως και 15%. Επιπλέον ο κλάδος του τουρισμού κατέχει τα πρωτεία στην ανασφάλιστη εργασία ,στην καθυστέρηση καταβολής μισθών και σε πολλές άλλες αυθαιρεσίες.

Το ζητούμενο είναι αν η νέα κλαδική σύμβαση εφαρμοστεί. Πάντως η προηγούμενη ακόμα και αν προέβλεπε μειωμένους μισθούς δεν είχε εφαρμοστεί στο 50% των ξενοδοχείων με τη δικαιολογία ότι εφαρμόζονταν κατά τόπους συμφωνίες μεταξύ των φορέων (Κρήτη, Ρόδος) η οι ξενοδόχοι δεν ήταν μέλη της πανελλήνιας ομοσπονδίας (Καρπενήσι). Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί  εργαζόμενοι στον τουρισμό είχαν ως δίχτυ προστασίας μόνο τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για  την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης τόνισε :

«Χαιρετίζω  την πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια.Τόσο η πραγματική όσο και η συμβολική της σημασία είναι ξεχωριστή. Όχι μόνο επειδή αι πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη σε έναν τομέα με εξαιρετικό δυναμισμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και επειδή σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας».
Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εντάσσονται και οι τεχνίτες ζαχαροπλάστες, καθώς και οι βοηθοί τεχνίτες ζαχαροπλάστες που απασχολούνται με τη συγκεκριμένη ειδικότητα εντός των ξενοδοχείων .
Μετά την υπογραφή της σύμβασης ειδική επιτροπή , θα εξετάσει το θέμα κάλυψης πολλών κατηγοριών εργαζομένων στα ξενοδοχεία (, λογιστών,τεχνικών)  των οποίων οι κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει και βρίσκονται στο έλεος των ατομικών συμβάσεων.
Οι μισθωτοί στους οποίους αφορά η παρούσα σύμβαση  κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητά τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής τέσσερις (4) κατηγορίες:
Κατηγορία Α: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), μαιτρ, υπομαίτρ (ή κάπταιν), θυρωρός Α, νυχτοθυρωρός Α, μπουφετζής Α, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων και μάγειρας Α.
Κατηγορία Β: Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β, σερβιτόρος τραπεζαρίας – σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν ή μπάρμεϊντ  και μάγειρας Β

Βασικοί μηνιαίοι μισθοί και ημερομίσθια
α. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα όπως έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με την από 13-7-2012 Σ.Σ.Ε. (ΠΚ 9/16-7-2012), παραμένουν σταθεροί για την περίοδο από 01-1-2014 έως 31-12-2014.
Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί αυξάνονται από την 1-1-2015 κατά ποσοστό 1% και διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: 830,18 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: 812,67 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: 796,58 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: 761,23 ευρώ

β. Ομοίως το ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων, όπως έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την από 13-7-2012 Σ.Σ.Ε., παραμένει σταθερό για την περίοδο από 01-1-2014 έως 31-12-2014.
Από την 1-1-2015 αυξάνεται κατά ποσοστό 1% και διαμορφώνεται ως εξής:
– για τους σερβιτόρους σε 63,13 ευρώ
-για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 55,05 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το παραπάνω ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόλησή τους μέχρι 8 ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές καθώς και για εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.

γ. Σε ό,τι αφορά στην καταβολή των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα ισχύουν τα αναφερόμενα στο Προσάρτημα της παρούσας ΚΣΣΕ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.