Eπιπλέον 50 χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσει το 2014 ο κλάδος του τουρισμού όπως επισημάνθηκε κατά σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, του υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,  του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, του προέδρου του ΞΕΕ κ. Γιώργου Τσακίρη και του προέδρου της ΠΟΞ κ. Γιάννη Ρέτσου.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2014 κάνουν λόγο για 18 εκατομμύρια αφίξεις- αν και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι θα ξεπερασθεί ο στόχος των 18,5 εκατ. σφίξεων- ενώ ως προς τα άμεσα έσοδα αναμένονται εφέτος 13 δισ. ευρώ και συνολικά πάνω από 35 δισ. ευρώ. 

Το 2013 έκλεισε με αφίξεις λίγο χαμηλότερες από 18 εκατ. επισκέπτες ενώ τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό κινήθηκαν στο ύψος των 12 δισ. ευρώ, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.
Για το 2014 σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμό κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, τα πρώτα μηνύματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. “Για μας, όμως, το 2014 είναι και χρονιά ευθύνης.  Αυτό που ζητάμε απ’ όλους τους εργαζόμενους και από τον ιδιωτικό τομέα του τουρισμού είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας στον τουριστικό τομέα, να σεβόμαστε τους νόμους. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία, τη «μαύρη» εργασία. Και να καταφέρουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες που θα δώσουν τη δυνατότητα η Ελλάδα να μην έχει απλώς μία και δύο καλές χρονιές στον Τουρισμό, αλλά να έχει μια μακροπρόθεσμη, σταθερή, ανοδική, αναπτυξιακή πορεία στον Τουρισμό. “

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι για το 2014 η επιπλέον αύξηση του τουρισμού θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, για πρώτη φορά, της ανεργίας, ενώ χαρακτήρισε εμβληματικό και συμβολικό το χαρακτήρα της πρώτης κλαδικής σύμβασης που υπεγράφη στον τουρισμό και “δίνει αύξηση στους εργαζόμενους”.

Από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τον υπουργό “μελετούμε μεταξύ των άλλων, τη λειτουργία από τη νέα σεζόν των τριάντα πιο σημαντικών σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ. Είναι ένα πρώτο ουσιαστικό μέτρο. Εφόσον ενισχυθούμε στα πλαίσια της κινητικότητας με νέο προσωπικό, νομίζουμε ότι η συμβολή μας θα είναι πάρα πολύ σημαντική”.
Από την πλευρά του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και του κ. Τσακίρη τέθηκαν θέματα όπως ο περαιτέρω εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με δράσεις στα πρότυπα του ιατρικού τουρισμού και του Ελληνικού Πρωινού, η αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, η στήριξη των ελληνικών ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο προσδιορισμός ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και η επένδυση περισσότερων πόρων στην εθνική τουριστική προβολή.