Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το β’ τρίμηνο του 2014 με την έκδοση πενταετούς ομολόγου εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της έναρξης της ελληνικής προεδρίας.

Ο ίδιος τοποθέτησε το χρηματοδοτικό κενό στα 11 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015, και προσέθεσε ότι ιδανικά δεν θα θέλαμε να πάρουμε νέο δάνειο από τους εταίρους μας.
«Το ιδανικό για μας θα ήταν να μην λάβουμε νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει μια μακρά και επίπονη πορεία από το 2009. Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, κατορθώσαμε να σταθούμε όρθιοι και αποδείξαμε την απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης. Αναλαμβάνουμε την Προεδρία όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη» .
Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία τόνισε ότι αυτή θα είναι εμπροσθοβαρής. Ο υπουργός είπε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ήδη ορατά. Ενδεικτικώς ανέφερε πως τα ποσοστά ανεργίας έχουν σταθεροποιηθεί, αν και στο πρόσφατο παρελθόν ανήλθαν σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής.  Μιλώντας για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εργαστεί προς την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ και την ενίσχυση του συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της σταθερότητας του κοινού νομίσματος και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, είπε πως αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

«Ύστερα από την τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα, ως προς τις Οδηγίες για την Εξυγίανση και Ανάκαμψη των τραπεζών (BRR) και τα Ταμεία Εγγύησης των Καταθέσεων (DGS), η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει περαιτέρω πρόοδο προς την  ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.Χαιρετίζουμε την συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM). Η ολοκλήρωση του φακέλου του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Στουρνάρα:

Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή ενημέρωση για τα θέματα της ελληνικής Προεδρίας και, σε ό,τι με αφορά, του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

Το επόμενο εξάμηνο θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε σε τακτική βάση. Προσβλέπω λοιπόν σε μια καλή και εποικοδομητική συνεργασία.

Είσαστε όλοι ιδιαίτερα έμπειροι δημοσιογράφοι και γνώστες των ευρωπαϊκών υποθέσεων και σαφώς η συνδρομή σας είναι πολύτιμη για την επιτυχία της Προεδρίας μας.

Ειδικά φέτος, που είναι έτος ευρωεκλογών, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη γνώση και να εμπλουτίσουμε την ενημέρωση που λαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή του ζωή.

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί πραγματική πρόκληση για την Ελλάδα. Τα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Προεδρία είναι σύνθετα και απαιτητικά, ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώνονται τον Απρίλιο. Επομένως η Προεδρία μας θα είναι, εκ των πραγμάτων, εμπροσθοβαρής.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ήδη ορατά. Τα ποσοστά ανεργίας έχουν σταθεροποιηθεί, αν και στο πρόσφατο παρελθόν ανήλθαν σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής. Η ευρύτερη κοινωνική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό προβάλει επιτακτική η ανάγκη να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες.

Προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η ομαλή ροή χρηματοδότησης της οικονομίας. Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μακρά και επίπονη πορεία από το 2009.
Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, κατορθώσαμε να σταθούμε όρθιοι και αποδείξαμε την απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης.
Αναλαμβάνουμε την Προεδρία όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη. Προσδοκούμε ότι θα συμβάλουμε στην εμβάθυνση και την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των κρατών-μελών, βασιζόμενοι στα σημαντικά αποτελέσματα της Προεδρίας της Λιθουανίας. Η Λιθουανική Προεδρία, πράγματι, κατόρθωσε με επιτυχία να προωθήσει και να ολοκληρώσει σημαντικές πρωτοβουλίες και της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτό.

Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να επαινέσω τον ομόλογό μου, κύριο Rimantas ŠADŽIUS, ο οποίος πραγματικά κατάφερε να χειριστεί πολύ ευαίσθητα θέματα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και εμπεριστατωμένη γνώση.

Εμβάθυνση της ΟΝΕ

Η Ελλάδα, με την ανάληψη της Προεδρίας θα εργαστεί προς την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ και την ενίσχυση του συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της σταθερότητας του κοινού νομίσματος και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Η Ελληνική Προεδρία θα εστιάσει την προσοχή της στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για μια αλληλέγγυα και συνεκτική Ευρωζώνη.

Τραπεζική Ένωση

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Ύστερα από την τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα, ως προς τις Οδηγίες για την Εξυγίανση και Ανάκαμψη των τραπεζών (BRR) και τα Ταμεία Εγγύησης των Καταθέσεων (DGS), η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει περαιτέρω πρόοδο προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Χαιρετίζουμε την συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM). Η ολοκλήρωση του φακέλου του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.

Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να συγκεράσουμε τις θέσεις Συμβουλίου και Κοινοβουλίου και να επιτύχουμε συμφωνία, που να ικανοποιεί όλα τα μέρη. Γνωρίζουμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας λίγο περισσότερο από τρεις μήνες για να επιτευχθεί αυτό.

Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε ευελιξία και με αίσθημα ευθύνης να προτάξουμε την ανάγκη για άμεση θωράκιση της ευρωζώνης και ενίσχυση της εμπιστοσύνης του πολίτη

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης διαχείρισης της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου από την Ιρλανδία, η Προεδρία μας αναλαμβάνει να διαχειριστεί το τέταρτο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Στόχος μας είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας και η συστηματική αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην E.Ε., ιδίως στους τομείς που κατέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η συνέχιση του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και οι πολιτικές για την προώθηση της καινοτομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει φέτος τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, κάτι που αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση για την Προεδρία μας, καθώς θα κληθούμε να διαχειριστούμε τη διαδικασία μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια. Για το λόγο αυτό, προσβλέπουμε στην εποικοδομητική συνεργασία και συντονισμό όλων των εμπλεκομένων μερών και θεωρούμε τη συμβολή τους πολύτιμη.

Χρηματοδότηση της Οικονομίας

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφού αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων, τούς αντιστοιχεί το 58% του συνολικού κύκλου εργασιών στην Ε.Ε., και απασχολούν το 70% των εργαζομένων.

Η υγιής ανάπτυξή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και για την προσέλκυση επενδύσεων και παραγωγικών μονάδων.

Κατανοώντας τη σημασία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα εστιάσει στη διευκόλυνση της πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε ρευστότητα, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικές μια σειρά από δράσεις, όπως η κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, οι συστάσεις της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, η κεφαλαιακή ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), ο Κανονισμός για τα Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια, ο οποίος συνδέεται με την χρηματοδότηση έργων υποδομών και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Φορολογία

Στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, το έργο του Συμβουλίου δεν θα επηρεαστεί από τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνέχιση των προσπαθειών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καταπολεμηθούν φορολογικές πρακτικές που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων και εντείνουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαπάτης και, σε σχέση με τρίτες χώρες, την προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και την αποφυγή επιζήμιων φορολογικών πρακτικών.
Ως Προεδρία, το επόμενο εξάμηνο, θα προωθήσουμε όλες τις εκκρεμείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Παράλληλα, αναγνωρίζουμε τη διασύνδεση της ψηφιοποίησης της οικονομίας με τις δράσεις εναντίον της φοροδιαφυγής, της φοροαπάτης και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει, ως εκ τούτου, το διάλογο και θα θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την παρακολούθηση των αποφάσεων σχετικά με τις φορολογικές πτυχές της ψηφιακής οικονομίας, στο πλαίσιο της ομάδας υψηλού επιπέδου.

Εποπτεία του Χρηματοοικονομικού Τομέα

Ως προς τα θέματα εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα, στοχεύουμε στην αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελληνική Προεδρία θα συμβάλει στην προώθηση μιας ασφαλέστερης και πιο ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς πληρωμών, η οποία θα επιτρέπει χαμηλότερες χρεώσεις, διαφάνεια και αυξημένες διευκολύνσεις για τους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Προεδρία θα επισπεύσει τις εργασίες με στόχο την υιοθέτηση της οδηγίας για τους λογαριασμούς πληρωμών, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επωφελούνται περαιτέρω από την ενιαία αγορά.

Στον τομέα των κεφαλαιαγορών, η Προεδρία θα δώσει έμφαση στην ολοκλήρωση των εργασιών στις νομοθετικές προτάσεις, για την αναμόρφωση της εποπτείας των κεφαλαιαγορών (Markets in Financial Instruments-MiFID / MiFIR), καθώς και στην προώθηση της πρότασης που αφορά το πλαίσιο χρήσης δεικτών αναφοράς στο χρηματοπιστωτικό πεδίο (benchmarking), με σκοπό την επαρκή προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών.

Όσον αφορά στον ασφαλιστικό τομέα, η Ελληνική Προεδρία θα εργαστεί για την προώθηση της διαφάνειας, την εποπτεία της ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης και των πρακτικών πώλησης, μέσω της ολοκλήρωσης και της εφαρμογής του σχετικού εποπτικού πλαισίου.

Προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Στο πεδίο του Προϋπολογισμού της Ε.Ε., η Ελληνική Προεδρία, μεταξύ άλλων, σκοπεύει να εστιάσει:

(α) Στη διασφάλιση, με βάση την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, της ομαλής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2014.
(β) Στον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών για τον Προϋπολογισμό του 2015, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ρεαλιστικές προβλέψεις ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο διαδοχικών διορθωτικών προϋπολογισμών.
(γ) Στη χορήγηση απαλλαγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012.
(δ) Στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
(ε) Στην περαιτέρω επεξεργασία, αξιολόγηση και μελλοντική αναθεώρηση του συστήματος Ιδίων Πόρων, με στόχο την εξασφάλιση της συνέχειας στην έγκαιρη και ομαλή χρηματοδότηση των πολιτικών της ΕΕ.
Εκπροσώπηση της Ε.Ε. στους G20
Τέλος, η ελληνική Προεδρία, στο πλαίσιο του Συμβουλίου ECOFIN, θα εργαστεί για την προετοιμασία των Συνόδων Υπουργών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G20, που θα πραγματοποιηθούν στο Σίδνεϋ, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, και στην Ουάσινγκτον, στις 11 Απριλίου, και στις οποίες θα έχω την τιμή να συμμετέχω.
Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε μια γόνιμη συνεργασία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία έχει αναλάβει την Προεδρία των G20. Η Ελληνική Προεδρία θα συνδράμει στη διατύπωση κοινής θέσης της ΕΕ σε θέματα προτεραιότητας των G20, όπως η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και η φορολογική διαφάνεια.