Ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης εξαφανίζεται, δείχνει να πιστεύει η αγορά των options, καθώς το κόστος ασφάλισης έναντι των ακραίων διακυμάνσεων του ευρώ υποχωρεί στα χαμηλά πέντε ετών.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα butterfly options, τα οποία προστατεύουν έναντι τόσο της ανόδου όσο και της πτώσης του ευρώ, έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2008.

Και αυτό, την ώρα που τα ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας δίνουν τις καλύτερες επιδόσεις, κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

“Ο κόσμος μιλά για το μεγάλο rotation από τα ομόλογα στις μετοχές τώρα, όμως, το πραγματικό μεγάλο rotation που βλέπουμε είναι το rotation προς το ευρώ”, εξηγεί στο Bloomberg ο David Woo, επικεφαλής αναλύσεων για νομίσματα και επιτόκια της Bank of America Merrill Lynch.

Οι αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας βρήκαν στήριξη στη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, να αγοράσει απεριόριστα ομόλογα. Έτσι, οι τίτλοι των πέντε χωρών της Ευρωζώνης ενισχύονται κατά 11% το τελευταίο εξάμηνο.

Το κοινό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 4% το τελευταίο τρίμηνο και κατά 7,1% το τελευταίο εξάμηνο.

Η αγορά δείχνει να έχει διαφορετική άποψη από τον Silvio Berlusconi, ο οποίος δηλώνει ότι το ευρώ είναι ένα ασθενές νόμισμα, γιατί δεν έχει κεντρική τράπεζα να το στηρίξει. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι εάν η ΕΚΤ δεν εγγυηθεί όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, κάποιες χώρες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Όμως, η Goldman Sachs εξηγεί, σε τελευταία μελέτη της, τον πραγματικό λόγο πίσω από τη σταθεροποίηση των αγορών της περιφέρειας, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αφοσίωση της Γερμανίας στη διατήρηση του ευρώ.

“Ένας λόγος για τη συνεχιζόμενη στήριξη είναι ότι το οικονομικό και χρηματοοικονομικό διακύβευμα για τη Γερμανία είναι πολύ μεγάλο. Οι συντηρητικές μας εκτιμήσεις τοποθετούν τις διαγραφές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Γερμανία σε ένα σενάριο διάσπασης του ευρώ στα 400 δισ. ευρώ περίπου”, σημειώνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι επιπλέον, η γερμανική οικονομία θα αντιμετωπίσει μια βαθιά ύφεση.