Οι Ευρωπαίοι του Νότου προσδοκούμε από τη σημερινή Γαλλία να ηγηθεί της προσπάθειας να υπάρξουν πιο διορατικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της ευρωπαϊκής δοκιμασίας.

«Γιατί, αν η κρίση επιβάλλει αναμφίβολα να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας, καθιστά εξίσου αναγκαίο να φροντίσουμε τις κοινωνίες μας. Η μονομερής λιτότητα διαλύει τον κοινωνικό ιστό, την κοινωνική συνοχή.», τόνισε στην προσφώνηση του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην επιχειρηματική εκδήλωση Ελλάδας-Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Ο κ Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα πλήρωσε – κι όχι πάντα με δική της ευθύνη – ένα δυσβάστακτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης.

«Για πρώτη φορά ωστόσο, χάρη στις δικές της προσπάθειες και τη βοήθεια των εταίρων της, υπάρχει η προοπτική εξόδου από την κρίση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Προσφώνηση του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά και τιμή στη συνάντηση αυτή, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία στην επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας κι ένα σημαντικό βήμα στις παραδοσιακά στενές σχέσεις των δύο χωρών μας.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Η Ελλάδα πλήρωσε – κι όχι πάντα με δική της ευθύνη – ένα δυσβάστακτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης. Για πρώτη φορά ωστόσο, χάρη στις δικές της προσπάθειες και τη βοήθεια των εταίρων της, υπάρχει η προοπτική εξόδου από την κρίση. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ αποτελούν, τολμώ να πω, τον ανθεκτικό πυρήνα της οικονομίας μας και την υπαρκτή ελπίδα για ανάκαμψη.

Η Γαλλία του Διαφωτισμού και της αστικής Επανάστασης ήταν πάντοτε παρούσα στη νεώτερη Ελλάδα – μέσα από τις ιδέες και το πνεύμα της. Το νεοελληνικό έθνος αναδύθηκε από τις ιστορικές του στάχτες με υπόβαθρο τις ιδέες αυτές—που εξακολουθούν και σήμερα να μας εμπνέουν. Δεν λησμονούμε εξάλλου τη συμβολή της Γαλλίας στην ανοικοδόμηση της δημοκρατίας μας το 1974, τη βοήθειά της για την ένταξη της Ελλάδας στην Κοινή Αγορά το 1980, αλλά και την ειλικρινή συμπαράστασή της καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής κρίσης. Εσείς προσωπικά, κύριε Πρόεδρε, έχετε αποδείξει με συνέπεια ότι είστε φίλος της χώρας μας και αρωγός στην προσπάθειά της να συμβαδίσει με τον ευρωπαϊκό πυρήνα.

Προσβλέπω γι’ αυτό στη θέληση και τη δυνατότητα της Ελλάδας και της Γαλλίας να συστοιχηθούν για ν’ αντιμετωπίσουν μαζί τη δομική κρίση που βιώνει η Ευρώπη μας-με την οικονομική συνεργασία, με κοινά επενδυτικά σχέδια, με την ενίσχυση των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς.

Το έδαφος υπάρχει. Υπάρχει η ισχυρή εκλεκτική συγγένεια ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους δύο λαούς, ανάμεσα στις επιχειρηματικές δυνάμεις μας.
Αυτή την προοπτική αποτυπώνει η παρουσία σας σήμερα εδώ.

Θα προσέθετα, ακόμα, ότι εμείς οι Ευρωπαίοι του Νότου προσδοκούμε από τη σημερινή Γαλλία να ηγηθεί της προσπάθειας να υπάρξουν πιο διορατικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της ευρωπαϊκής δοκιμασίας. Γιατί, αν η κρίση επιβάλλει αναμφίβολα να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας, καθιστά εξίσου αναγκαίο να φροντίσουμε τις κοινωνίες μας. Η μονομερής λιτότητα διαλύει τον κοινωνικό ιστό, την κοινωνική συνοχή. Οι λαοί μας προσδοκούν την αναβίωση  ενός ευρωπαϊκού οράματος που βασίστηκε στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, τον εθνικό πλουραλισμό.

Εύχομαι το πρωτόκολλο συνεργασίας που θα υπογραφεί να ανοίξει ένα νέο, γόνιμο κεφάλαιο, στις σχέσεις των δύο χωρών μας.
 

Πρόσκληση σε Γαλλικούς Ομίλους να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με Έλληνες

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, κ. Θανάσης Λαβίδας στην ίδια εκδήλωση κάλεσε τους Γαλλικούς Ομίλους να έρθουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με Έλληνες εταίρους, όσο και σε ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία στη μεγάλη και απαιτητική γαλλική αγορά.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν υγιείς εταιρίες που αντιπαλεύουν την κρίση και αγωνίζονται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αναπτυχθούν σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης. Παρά την έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος του χρήματος, δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή, γιατί έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται, να επινοούν, να καινοτομούν», τόνισε ο κ Λαβίδας.

Αναλυτικά η προσφώνηση του Προέδρου του ΣΕΒ στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, κ. Θανάση Λαβίδα:

Είναι εξαιρετική τιμή για το ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων να υποδεχόμαστε σήμερα τον Αρχηγό του Γαλλικού Κράτους και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, που έχει ως στόχο μία νέα συμμαχία και συνεργασία των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Οι πολιτικοί ηγέτες καλούνται  να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κρίση, οικονομική, κοινωνική, αξιακή. Οι επιχειρήσεις επωμίζονται το ακόμη βαρύτερο φορτίο να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση, να ανταγωνισθούν σε δυσμενές περιβάλλον, να δημιουργήσουν  θέσεις εργασίας, να προσφέρουν νέα ελπίδα στην κοινωνία.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο έχει επηρεάσει και την εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, αδίκως εν πολλοίς.  Γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν υγιείς εταιρίες που αντιπαλεύουν την κρίση και αγωνίζονται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αναπτυχθούν σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης. Παρά την έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος του χρήματος, δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή, γιατί έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται, να επινοούν, να καινοτομούν. Εντείνουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους, προχωρούν σε συμμαχίες, αναζητούν ευκαιρίες.
 
Ο δρόμος για την ανάπτυξη της Ελλάδας και της Ευρώπης περνά κυρίως μέσα από την εξωστρέφεια, από στρατηγικές επιχειρηματικές συμμαχίες με Ευρωπαίους εταίρους. Οι οικονομικές σχέσεις μας με τη Γαλλία στηρίζονται σε στέρεες βάσεις και διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για να διευρυνθούν. 
Η Γαλλική επιχειρηματική κοινότητα κατέχει δεσπόζουσα θέση στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. Η παρουσία της στην Ελλάδα είναι σημαντική και μοιράζεται μαζί μας την ίδια αγωνία για φιλικότερο περιβάλλον, με απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο, σταθερούς φορολογικούς κανόνες, ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος, σύγχρονες υποδομές, αξιόπιστες υπηρεσίες. 

Το διμερές επιχειρηματικό Συμβούλιο που συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε με την MEDEF International έχει στόχο να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, για να   ανοίξει το δρόμο τόσο σε Γαλλικούς Ομίλους να έρθουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με Έλληνες εταίρους, όσο και σε ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία στη μεγάλη και απαιτητική γαλλική αγορά. 

Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τους Γάλλους συνομιλητές μας συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια και έργα, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, στη Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και  σε όποια γεωγραφική περιοχή οι ελληνο-γαλλικές συμμαχίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. 

Γιατί  υπάρχει στη χώρα μας ικανή επιχειρηματικότητα, που μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο, σε σημαντικούς τομείς, όπως – ενδεικτικά – της ενέργειας, των κατασκευών και υποδομών, του τουρισμού, της υγείας, της βιομηχανίας. Στη σύγχρονη Ελλάδα υπάρχει ένας κρυμμένος πλούτος καινοτόμων εταιριών, ερευνητών και νέων επιστημόνων, που -με κέφι για δουλειά- αναζητά να διοχετεύσει εξειδικευμένη γνώση κι ερευνητικό έργο σε παραγωγικό αποτέλεσμα. 

Είμαστε έτοιμοι να κεφαλαιοποιήσουμε τη μακροχρόνια ελληνο-γαλλική συμμαχία και φιλία καλλιεργώντας περαιτέρω το έδαφος, που θα αποδώσει καρπούς και στις δύο πλευρές. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η ενθάρρυνση που έχουμε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Είμαστε βέβαιοι ότι, με μεθοδικότητα, οργάνωση και συνέπεια, μπορούμε να προσβλέπουμε μακροπρόθεσμα σε νέες συμφωνίες υψηλής απόδοσης. Αυτό θα είναι και το έργο του διμερούς επιχειρηματικού συμβουλίου, αυτός είναι και ο στόχος του ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων. Eίμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να πετύχουμε.