λογιστική prosvasis : τεύχος 398

Ο νέος χρόνος μπήκε με ένα άλλο φορολογικό τοπίο. Όχι, δεν άλλαξαν οι φόροι προς το καλό του φορολογούμενου. Αντίθετα οι φορολογούμενοι τη νέα χρονιά καλούνται να πληρώσουν περισσότερους φόρους, αφού σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 2,3 δις σε φόρους και επιπλέον με 3,9 δις από τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή τον νέο φόρο για τα ακίνητα.
Από πού θα βγουν όλα αυτά τα χρήματα να πληρωθούν στην εφορία; Μα δεν θα βγουν. Αυτό το παραδέχεται και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο, μιας και από τα 3,95 δις του φόρου ακινήτων υπολογίζει να εισπράξει μόνο 2,65 δις, όπου παραδέχεται άμεσα την οικονομική ένδεια που υπάρχει στην αγορά από τη μία και την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής των αυξημένων φόρων από την άλλη.
Το πρόβλημα δεν σταματά μόνο στην αφαίμαξη των φορολογούμενων με τους αυξημένους φόρους την τελευταία τριετία.
Οι δύο βασικοί φορολογικοί νόμοι (4172/2013 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και 4174/2013 Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας), ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2013 αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν αφού πρέπει να εκδοθούν τουλάχιστον 70 εφαρμοστικές αποφάσεις. Μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων είχαν εκδοθεί 4 εφαρμοστικές αποφάσεις, βασικά αυτές που είχαν σχέση με θέματα που αναφέρονταν σε άμεση εφαρμογή κάποιων διατάξεων.
Με τον Ν.4223/2013, που ψηφίστηκε στις 21.12.2013 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 31.12.2013, και οι δύο νόμοι υπέστησαν ένα σημαντικό λίφτινγκ, όπως και ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ). Όμως η εφαρμογή τους ορίστηκε από 1.1.2014 και το Υπουργείο, για μια ακόμη φορά, έδειξε πόσο ανέτοιμο ήταν.
Το αποτέλεσμα -επίσης για μια ακόμη φορά- είναι η αγορά να είναι ανάστατη και να μην γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και πώς να εφαρμόσει τους νόμους, και το Υπουργείο να καταφεύγει ξανά σε Δελτία Τύπου για να δώσει οδηγίες στους φορολογούμενους και να ενημερώνει για το τι θα ισχύει από 1.1.2014.
Βέβαια θα μου πείτε, εδώ δεν έχουν βγει ακόμη αποφάσεις για την εφαρμογή του Ν.4110/2013 που ψηφίστηκε στις 23.1.2013 και αφορά στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, περιμένεις αποφάσεις για έναν νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες;

Διακίνηση εμπορευμάτων με έντυπο, δεν υπάρχει σε κανένα νόμο
Από την ψήφιση του νέου ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012), γνωρίζαμε ότι από 1.1.2014 καταργείται το Δελτίο Αποστολής σαν φορολογικό έντυπο. Πράγματι με τον Ν.4223/31.12.2013, αυτή η πρόθεση του Υπουργείου επιβεβαιώθηκε. Έτσι από 1.1.2014 δεν υπάρχει πλέον Δελτίο Αποστολής και το μόνο φορολογικό στοιχείο που υπάρχει για τη διακίνηση των εμπορευμάτων και των προϊόντων είναι το ΑΘΕΩΡΗΤΟ Τιμολόγιο.
Με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη «φορολογικό» έντυπο, το «Δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογημένων αποθεμάτων». Ένα Δελτίο Αποστολής λοιπόν στη θέση του Δελτίου Αποστολής, χωρίς καμιά νομιμοποίηση από τον ΚΦΑΣ. Δηλαδή τα εμπορεύματα και προϊόντα θα πρέπει να συνοδεύονται είτε από Τιμολόγιο (και όχι Τιμολόγιο – Δελτίο Αποστολής) ή από «Δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογημένων αποθεμάτων». Αν τα εμπορεύματα ή προϊόντα δεν συνοδεύονται από το δικαιολογητικό έντυπο, τότε αυτός που θα τα παραλάβει πρέπει να συντάξει το σχετικό έντυπο.
Εν κατακλείδι, κρατήστε το Δελτίο Αποστολής, όχι τόσο για την εφορία αλλά για να γνωρίζετε εσείς τι έχει διακινηθεί και τι πρέπει να τιμολογήσετε μέσα σε ένα μήνα από την αποστολή και μέσα στη χρήση.

Ποιες άλλες αλλαγές στη διακίνηση και τιμολόγηση επέφεραν οι αλλαγές στον ΚΦΑΣ
Με τις υφιστάμενες διατάξεις του ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012, υποπαρ. Ε.1), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 51 του Ν.4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις στην τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, μεταξύ των οποίων είναι:
· Η πλήρης κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πρόσθετων βιβλίων).
· Η πλήρης κατάργηση της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων.
· Η υποχρέωση των αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, σε τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, με δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, ορισμένων εξ αυτών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εξειδικεύονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Αυτό σημαίνει ότι από 1.1.2014 οι παρακάτω επιτηδευματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα βιβλία ασφαλών πληροφοριών, γνωστά ως πρόσθετα βιβλία, και αφορούν:
– τον εκμεταλλευτή χώρου διαμονής ή φιλοξενίας,
– τον εκμεταλλευτή εκπαιδευτηρίου,
– τον εκμεταλλευτή κλινικής ή θεραπευτηρίου,
– τον εκμεταλλευτή κέντρου αισθητικής,
– τον εκμεταλλευτή γυμναστηρίου,
– τον εκμεταλλευτή χώρων στάθμευσης,
– τους γιατρούς και οδοντίατρους.
Σημειώνεται, ότι η υποχρέωση αυτή δεν καταλαμβάνει τους κτηνίατρους.

Διευκρινίζονται τα παρακάτω, για να γίνει κατανοητό ποιοι επιτηδευματίες δεν θα έχουν πλέον πρόσθετα βιβλία:
– Εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών ο οποίος παρέχει υπηρεσίες διαμονής ή φιλοξενίας όπως ο οίκος ευγηρίας, το ξενοδοχείο, ο ξενώνας, τα επιπλωμένα διαμερίσματα και οικίες, ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ, κ.λπ.
– Εκμεταλλευτής εκπαιδευτηρίου θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών ο οποίος παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή σχολές, σχολεία, νηπιαγωγεία, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, φροντιστήρια, σχολές χορού κ.λπ. Δεν περιλαμβάνονται οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολές οδηγών για την θεωρητική κατάρτιση των εκπαιδευόμενων οδηγών.
– Εκμεταλλευτής κλινικής ή θεραπευτηρίου θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών ο οποίος έχει πάρει σχετική άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο. Διευκρινίζεται ότι ο εν λόγω υπόχρεος πρέπει να καταχωρεί τις πληροφορίες εκείνες που σχετίζονται με τις δικές του συναλλαγές και όχι με τις συναλλαγές των εξωτερικών γιατρών που συνεργάζεται.
– Εκμεταλλευτής κέντρου αισθητικής θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών ο οποίος παρέχει υπηρεσίες καλλωπισμού και γενικά περιποίησης σώματος και άκρων, όπως κέντρα αδυνατίσματος, μεταβολισμού, καλλωπισμού, παροχής συμβουλών διαίτης, αδυνατίσματος και παρακολούθησης βάρους, πεντικιούρ-μανικιούρ κ.λπ. Δεν περιλαμβάνονται τα κομμωτήρια.
– Εκμεταλλευτής γυμναστηρίου θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών ο οποίος παρέχει υπηρεσίες εκγύμνασης που σχετίζονται με τον καλλωπισμό και γενικά με την περιποίηση του σώματος, όπως απλή γυμναστική, αερόμπικ, body building κ.λπ.
– Εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης. Περιλαμβάνονται οι υπόχρεοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων (όχι ποδηλάτων) και σκαφών θαλάσσης.

Περισσότερο μπέρδεμα σε επόμενο άρθρο… (υπάρχει άφθονο)!

Απ. Αλωνιάτης