Η τύχη των warrants καθώς και το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποιήση της Eurobank απασχολεί την αγορά καθώς καθυστερεί η κατάθεσή του.
Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr έχει υπάρξει σοβαρή διάσταση στο επίπεδο των αναγκών των τραπεζών για τα προσεχή χρόνια, σε σχέση με αυτές που προσδιορίζει η Blackrock – 5 δισ. – και σε αυτές που αποδέχεται η τρόικα.
Είναι άγνωστο πότε θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων καθώς δεν είναι βέβαιο πότε η τρόικα θα επανέλθει στη χώρα για να μπει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά οδηγούν σε απώλεια πολύτιμου χρόνου καθώς και στην καταγραφή σεναρίων που είδαν το φως της δημοσιότητας και στον κυριακάτικο τύπο (Βήμα) που ερμηνεύουν τη στάση της τρόικας σαν μια γενικότερη φιλοσοφία από πλευράς εταίρων – πιστωτών για διατήρηση του ελέγχου στην πορεία των οικονομικών της χώρας με περιορισμένες δυνατότητες ευελιξίας.
Αυτό έχει να κάνει και με την επανιδιωτικοποιήση των τραπεζών που εάν βασιστεί στους σχεδιασμούς που έχουν γίνει για την απορρόφηση των warrants από το ΤΧΣ και στη συνέχεια ανταλλαγή με μετοχές, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ταχύτερη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται κεφάλαια στο ΤΧΣ που μπορεί να χρησιμεύσουν για χρηματοδότηση των 11 δισ. του κενού της περιόδου του 2014-2015.
Όπως αναφέρουν οι σχεδιασμοί που έχει καταγράψει το newmoney.gr το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσια πρόταση στους κατόχους των warrants σε premium έναντι της σημερινής αναλογίας με ανταλλαγή μετοχών. Δηλαδή, αν ένας τίτλος δίνει το δικαίωμα αγοράς οκτώ μετοχών έναντι ενός ευρώ, για παράδειγμα, το ΤΧΣ θα προτείνει στους δικαιούχους την άμεση μεταβίβαση δύο μετοχών δωρεάν με αντάλλαγμα ο επενδυτής να δεχτεί τη μεταβίβαση των υπόλοιπων έξι στο ΤΧΣ. Η ωφέλεια του θα έγκειται στο ότι δεν θα δεσμεύσει κεφάλαια για τις υπόλοιπες μετοχές μελλοντικά, θα αποφύγει αβεβαιότητες και θα καρπωθεί άμεσα κέρδη.
Στη συνέχεια, το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε placements των μετοχών εκμεταλλευόμενο τη ζήτηση που υπάρχει από το εξωτερικό για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, όπως διαφαίνεται κι από τις αναλύσεις των διεθνών οίκων για να επιταχυνθεί η διαδικασία επανιδιωτικοποίηση των.
Όλος όμως αυτός ο σχεδιασμός δεν προχωράει ακόμα καθώς όπως φαίνεται υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα με τρόικα και πιστωτές καθώς επίσης και ότι η επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελλαρίου αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή ότι κατηγορείται για το ζήτημα του ΤΤ. Κορυφαίος τραπεζίτης πάντως σχολιάζοντας τις εξελίξεις δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η τρόικα σχεδιάζει να μπλοκάρει την ταχεία επανιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.