Το αργότερο αύριο, Πέμπτη, θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος.

Τις τελευταίες λεπτόμερειες του νομοσχεδίου συζήτησαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον υπ. Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως τώρα ξεκινά η ώρα των πρωτοβουλιών και το επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές πρωτοβουλίες σε επιμέρους ζητήματα, αλλά και θετικές εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις και στις επενδύσεις.

“Είμαστε τώρα πια στην ώρα της ωρίμανσης των πρωτοβουλιών αυτών. Από εδώ και πέρα σε πολλά επί μέρους μέτωπα, θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις και θετικές ειδήσεις στις επενδύσεις, στην απλούστευση των διαδικασιών, σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, για την προώθηση των δημοσίων έργων” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στο Παρίσι

Ο κ. Χατζηδάκης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι όπου θα συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γαλλίας στο ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

“Ο πρωθυπουργός κ.Σαμαράς ενδιαφέρεται να αξιοποιεί όλες τις διεθνείς επαφές. Συμφωνήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του κ. Ολάντ να επισκεφθώ το Παρίσι, να συναντήσω τον κ. Μοσκοβισί και να συζητήσουμε για το ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θέλουμε να έχει συμμετοχή και στήριξη όχι μόνο με ελληνικά κεφάλαια αλλά και με κεφάλαια από άλλες χώρες και φυσικά και από ιδιώτες επενδυτές. Όλα αυτά τα κάνουμε με συγκεκριμένο σχέδιο” είπε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίες αλλαγές που έχουν επέλθει στο κείμενο του νομοσχεδίου αφορούν μεταξύ άλλων:

– Στις στρατηγικές επενδύσεις μπορούν να ενταχθούν και αυτές των οποίων επιμέρους διαδικασίες αδειοδότησης έχουν ήδη ξεκινήσει κατά την υποβολή αιτήματος ένταξης στις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπως, ιδίως η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, έργων και βοηθητικών και συνοδών έργων τους. Οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίνονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων.

– Ενισχύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο πλέον μπορούν να έχουν και επενδυτικά σχέδια που αποσκοπούν στην επαναλειτουργία μονάδων, ακόμη και χωρίς αύξηση της δυναμικότητας τους. Προϋπόθεση η παραγωγική λειτουργία να έχει αποδεδειγμένα παύσει πριν την υποβολή αίτησης υπαγωγής. Χρηματοδοτούνται οι δαπάνες εκσυγχρονισμού των κτιριακών και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων καθώς και της λειτουργικής αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου και λοιπών εγκαταστάσεων.

– Επιδοτούνται επίσης μεταλλευτικές επιχειρήσεις, στις οποίες ενισχύονται δαπάνες επενδύσεων για προστασία του περιβάλλοντος, περιορισμό της ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας και για ανακύκληση του ύδατος. Χρηματοδοτούνται και οι δαπάνες κύριων προπαρασκευαστικών εργασιών της εκμετάλλευσης, που αφορούν δρόμους, στοές, φρεάτια, αντλιοστάσια, κύρια έργα αερισμού, κεκλιμένα προσπέλασης, περιχάραξης, καθώς και έργα διαμόρφωσης επιφανειών προς εκμετάλλευση.

– Για τα υπαγόμενα στις διατάξεις του παρόντος νόμου επενδυτικά σχέδια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παρέχεται η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων που αφορούν επέκταση υπάρχουσας ή υπό κατασκευήν μονάδας, εφόσον η επέκταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικής ισχύος της εκ των υστέρων τροποποίησης της αρχικής άδειας παραγωγής.

– Προβλέπει την εξαίρεση από τις διατάξεις περί δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της συγκρότησης των Γνωμοδοτικών Επιτροπών Οργάνων κλπ για τα σχέδια του Αναπτυξιακού νόμου. Θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, μετά την έκδοσή τους.

– Γίνονται νέες αλλαγές στην οργανωτική δομή της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, ιδρύεται Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, στην οποία συστήνονται και υπάγονται Τμήμα Οργάνωσης Αναπτυξιακής Στρατηγικής (με διεύθυνση Αδειοδοτήσεων Πολεοδομίας, Περιβαλλοντικών Όρων, Δασών, Αιγιαλού και Παραλίας, Αρχαιολογικών Αδειών) Σε αυτή υπάγεται επίσης η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων με νέα δομή, το Τμήμα Φορολογικών Κινήτρων αποκτά και την αρμοδιότητα παροχής φορολογικών κινήτρων για Στρατηγικές Επενδύσεις.

– Συστήνεται θέση μετακλητού προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων. Επίσης Συνιστάται Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης Ιδιωτικών Επενδύσεων Ε.Ι.Ε.) το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξης (και όχι στην γενική γραμματεία όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο)

– Στο νομοσχέδιο διατηρούνται οι διατάξεις που εντάχθηκαν μετά τη διαβούλευση και ανοίγουν τις επιδοτήσεις στον τουρισμό, με έμφαση σε θεματικό και υγείας σε δημόσια πάρκινγκ, πλωτές εξέδρες, έργα πολιτικού μηχανικού στην ενέργεια. Παραμένει επίσης η δυνατότητα για άδειες παραμονής για όποιον έχει ακίνητο 300.000 ευρώ και για στρατηγικούς επενδυτές.

– Προβλέπει επίσης ότι θα καταβάλλεται το 100% της επιχορήγησης (50% σήμερα) κατά την έγκριση μίας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής, οι αιτήσεις υπαγωγής θα είναι συνεχείς, η χρήση των φοροαπαλλαγών γίνεται εμπροσθοβαρώς, οι εταιρείες μπορούν να καλύπτουν την ίδια συμμετοχή και με άμεσα ρευστοποιήσιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησής τους, ενώ για τις μεγάλες επενδύσεις μειώνεται το πλαφόν κύρωσης από την Βουλή από τα 150 εκατ ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ