Στάση αναμονής κρατούν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με το Γενικό Δείκτη να φθάνει στο προηγούμενο υψηλό, χάρη στις τραπεζικές μετοχές και 1-2 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αρχικά, η αγορά έδειχνε ότι θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο υψηλότερη και από 1%, αλλά αργότερα τα κέρδη εξανεμίστηκαν με ρευστοποιήσεις.

Ωστόσο, τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια έδωσαν τον τόνο για δεύτερη συνεδρίαση, δείχνοντας ότι, κάποιοι εμπλεκόμενοι περιμένουν εξελίξεις στις τράπεζες, που συνδέονται με την έλευση της τρόικας.

Παρά τη φαινομενική εικόνα που θέλει τις τράπεζες να μην μπορούν εύκολα να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση, οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να δίνει την παράταση για τις αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και καλύτερους όρους προκειμένου να συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Στη συνέχεια, οι τραπεζίτες ποντάρουν, στην ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και στην πρόσβαση πρώτα στην διατραπεζική αγορά και ύστερα στις αγορές κεφαλαίου. Μέχρι λοιπόν, να πραγματοποιηθεί η πρόσβαση στις αγορές, οι τράπεζες προσδοκούν ότι θα γυρίσουν την σημερινή εικόνα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όταν η οικονομία γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

Μ΄ άλλα λόγια, η εικόνα καταστροφής που διακινείται, εντέχνως, δεν είναι η πραγματική. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες μπορεί μεν να ζημιώσουν τους σημερινούς μετόχους, αλλά θα δώσουν κίνητρα στους νέους, θα προχωρήσουν σ’ ένα «κούρεμα» δανείων, προκειμένου να ξεκινήσει σε δεύτερη και τρίτη φάση η αναχρηματοδότηση της οικονομίας- η οποία δεν θα γίνει μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, θετικό στοιχείο είναι η επιστροφή του Κατάρ για τον διαγωνισμό του ελληνικού, καθώς σημαίνει ότι, το Fund έχει ήδη συζητήσει τους όρους, δηλαδή την χρηματοδότηση, καθώς είναι γνωστό ότι, πρώτα εξασφαλίζει τον δανεισμό και μετά προχωρεί σε δουλειές. Σε παρουσιάσεις βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.

Στο τέλος ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.039,49 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,12%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε στις 1.049 μονάδες. Οι δε συναλλαγές ανήλθαν στα 47 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που δείχνει ότι η ΕΧΑΕ τουλάχιστον βγάζει τα έξοδα της. 

Στα 1,04 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 1,96%. Με άνοδο 6,96% η μετοχή της Eurobank, η οποία φαίνεται ότι έχει απελευθερώθηκε από τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών.

Με άνοδο 1% η ΔΕΗ και 4% η Intralot, η διοίκηση της οποίας θα παρακολουθούσε σήμερα την παρουσίαση του ΟΠΑΠ.

Με κέρδη 3% ο ΟΛΠ.

Με κέρδη που δεν ξεπέρασαν όμως το 1%, ολοκλήρωσαν οι Eurobank Properties (0,85%), Alpha Bank (0,84%), ΕΧΑΕ (0,75%), ΟΠΑΠ (0,68%), ΕΛΠΕ (0,11%)  

Στον αντίποδα, με πτώση 0,25% στα 20,05 ευρώ η Coca Cola 3E, συγκράτησε μια μεγαλύτερη πτώση του Δείκτη.

Πτώση 1,85% στην Τράπεζα Κύπρου μετά το διήμερο ράλι. Πτώση και στη Motor Oil με απώλειες 2,13% . Πτώση 1,67% για την Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή. Μικρές απώλειες σημείωσαν επίσης οι  ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΤΕ, MIG και Τιτάν.