Μόλις 14 μήνες έμεινε στη Yahoo ο Chief Executive Officer, Henrique de Castro. Η  διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Μarissa Mayer , η οποία και τον προσέλαβε, τον έστειλε…σπίτι του, απογοητευμένη από τις επιδόσεις του. Τουλάχιστον έφυγε πλουσιότερος έως και 109 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πηγές από το περιβάλλον της Yahoo αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπήρχε ρήξη στις σχέσεις των δύο υψηλόβαθμων στελεχών, η οποία εντάθηκε τους τελευταίους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αποχώρηση του de Castro αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η Mayer παλεύει να επαναφέρει την ανάπτυξη στο διαφημιστικό κομμάτι της Yahoo, στο οποίο υπερισχύουν οι ανταγωνίστριες Facebook και Google. Ο de Castro, ως επικεφαλής του διαφημιστικού τμήματος και σύνδεσμος με τους εμπόρους της Λεωφόρου Madison, απέτυχε να πείσει τους διαφημιστές να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να προσελκύσουν επισκέπτες μέσω των εφαρμογών στις ιστοσελίδες και τα κινητά τηλέφωνα.

Ο 48χρονος de Castro ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη που “στρατολόγησε” η Mayer, μόλις ανέλαβε τα ηνία της Yahoo τον Ιούλιο του 2012. Τον προσέλαβε το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, πετυχαίνοντας μία αρκετά “ακριβή μεταγραφή” από την ανταγωνίστρια Google. Στόχος της ήταν να τη βοηθήσει να ανταγωνιστεί τον πρώην εργοδότη του, καθώς και τη Facebook. Ωστόσο, δεν έμεινε ευχαριστημένη από τις επιδόσεις του στον τομέα της ανάπτυξης, ενώ δεχόταν πιέσεις από τη Wall Street.

“Υπήρχε ένταση μεταξύ τους από τους πρώτους δύο μήνες”, αναφέρει πηγή από το περιβάλλον της Yahoo. “Δεν έφερνε τα αναμένομενα έσοδα από τις διαφημίσεις”.

Οι αναλυτές προβλέπουν πτώση εσόδων για την εταιρεία 1% το 2013  και 3% κέρδη για το 2014 και το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η μετοχή της Yahoo υποχώρησε στα 40,75 δολάρια μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του de Castro. Εκλεισε με απώλεια κάτω του 1% στα 41,07 δολάρια χθες στη Wall Street. Η αξία της μετοχή της εταιρείας διπλασιάστηκε πέρυσι.  

“Eίναι μία αρνητική εξέλιξη για τη Yahoo”, λέει στο Bloomberg  ο Scott Kessler, αναλυτής της S&P Capital IQ. “O de Castro είχε τεράστιες ευθύνες στην εταιρεία. Τώρα, υπάρχει μία τρύπα σε ολόκληρη την εκτελεστική ομάδα”

Το συμβόλαιο του De Castro ήταν 4ετές και προέβλεπε συνολικές αποδοχές 62 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συμπεριληφθούν οι μετοχές που λάμβανε κάθε χρόνο σαν μπόνους. Ανάλογου μεγέθους θα είναι και η αποζημίωση που θα λάβει. Eκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 64,6 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων μισθών, μπόνους, μετοχών,  της αποζημίωσης που έφυγε από τη Google, καθώς και των επιδομάτων αποχώρησης, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών για αποζημιώσεις Equilar στη Καλιφόρνια. Εάν υπολογίσει κανείς και τους μισθούς, ύψους 44,8 εκατ. που έχει πάρει μέχρι στιγμής, φεύγει από τη Yahoo κατά 109 εκατ. πλουσιότερος.

Αν και η μετοχή της Yahoo ανεβαίνει, ορισμένοι επενδυτές αποδίδουν τα κέρδη περισσότερο στο μερίδιο της εταιρείας στην κινεζική e-commerce Alibaba Group Holding παρά στις ικανότητες της Μayer. H Alibaba υπερδιπλασίασε τα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο, στα 707 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ενώ η Yahoo συνεχίζει να είναι κερδοφόρο υπό τη Μayer, η οποία επίσης προέρχεται από την Google, πασχίζει να αυξήσει τις πωλήσεις, οι οποίες υποχώρησαν το τρίτο τρίμηνο 1% στα 1,08 δισ. δολ. σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα έσοδα δ’ τριμήνου προβλέπεται να υποχωρήσουν 1%.