Του Κωστή Πλάντζου

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ που πληρώνουν τα φορτηγά στο ναύλο στην ακτοπλοΐα, συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη  απασχόλησαν το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή για τα σκάφη αναψυχής αλλά και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13% για τα φορτηγά, ώστε να πληρώνουν τον ίδιο ΦΠΑ με των επιβατών των πλοίων.

Επί της ουσίας το μέτρο στοχεύει στην μείωση της επιβάρυνσης των μεταφορικών εταιριών που κάνουν συχνά χρήση της ακτοπλοϊας για την τροφοδοσία των νησιών κλπ, αλλά και στην ελάφρυνση του κόστους για τους ίδιους τους νησιώτες.

Η συνάντηση δεν φαίνεται πάντως να κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις, καθώς το θέμα των αλλαγών του ΦΠΑ είναι πολύπλοκο και σκοντάφτουν και στο κοινοτικό δίκαιο. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ήταν μάλλον δύσκολο να ανοίξει σε αυτήν τη συγκυρία νέο θέμα  αλλαγής ΦΠΑ η χώρα μας, αλλά το θέμα παραμένει ανοικτό προς συζήτηση.