Νέες αλλαγές στις διαδικασίες διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, με τη θεσμοθέτηση μεθόδων τεκμαρτού προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων, που θα παρακολουθεί και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων, προωθεί η ηγεσία του υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, οι αλλαγές αφορούν και το θεσμικό πλαίσιο ελέγχων, όπου θα προωθηθεί αντικειμενικό σύστημα επιλογής υποθέσεων και κατάργησης της υποχρέωσης ελέγχου όλων των προηγούμενων χρήσεων σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα σχεδιάζεται η νέα φάση αναδιάρθρωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Όλα τα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών είναι:

*Η θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τους φορολογικούς ελέγχους. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει την καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής υποθέσεων για τακτικό φορολογικό έλεγχο, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέγονται κάθε χρόνο για έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις θα προέρχονται από συγκεκριμένους καταλόγους που θα καταρτίζονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής. Επίσης θα εκφράζουν το βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβονται αδικήματα φοροδιαφυγής πίσω από συγκεκριμένη οικονομική συμπεριφορά που διαπιστώνεται.

*Η άρση κάθε εμποδίου στη χρήση μεθόδων έμμεσου ή τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Θα καταρτιστεί και θα υπογραφεί το αργότερο μέχρι το Μάιο υπουργική απόφαση που θα καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια τις διαδικασίες με τις οποίες οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα προσδιορίζουν τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση πληροφορίες που θα συλλέγουν για την πραγματική τους ρευστότητα, το επίπεδο διαβίωσης και την περιουσιακή τους κατάσταση. Για τη διακρίβωση της περιουσιακής κατάστασης θα λαμβάνονται υπόψη τραπεζικές καταθέσεις αλλά και μετοχές, ομόλογα και γενικά οποιαδήποτε μορφή αποταμίευσης ή επένδυσης, τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες διαβίωσης. Στο πλαίσιο των νέων αυτών ελεγκτικών διαδικασιών θα προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης άρσης του τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των φορολογικών αρχών και το δικαίωμα των αρμοδίων υπαλλήλων να ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων.

*Η κατάργηση της υποχρέωσης να ελέγχονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων για τα τελευταία 10 χρόνια. Αντί της υποχρέωσης αυτής, θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα με το οποίο θα καθιερώνονται η υποχρέωση ελέγχου μίας μόνο χρήσης και η επέκταση του ελέγχου σε μία ή περισσότερες προηγούμενες χρήσεις μόνο στην περίπτωση που εντοπίζονται ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαπραχθεί και στις παλαιότερες διαχειριστικές περιόδους. Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογικές Αρχές θα έχουν το δικαίωμα να ανατρέξουν σε όσες προηγούμενες χρήσεις κρίνουν αναγκαίο και όχι υποχρεωτικά στις 9 προηγούμενες.

*Η σταδιακή μετατροπή των 30 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας σε “πολυδύναμα” Ελεγκτικά Κέντρα. Αυτές θα συγκεντρώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορολογουμένων για διασταυρώσεις. επίσης θα έχουν αρμοδιότητα είσπραξης φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι υπόλοιπες 90 εφορίες θα μετατραπούν σταδιακά σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.

*Κατάργηση των Ταμείων σε όλες τις εφορίες. Οι πληρωμές φόρων θα γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζών ή διαδικτύου. Η χρήση μετρητών επίσης θα καταργηθεί και οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή και μέσω επιταγών.