Του Δημήτρη Παφίλα
 
(Upd) Η αγελαία συμπεριφορά επέστρεψε στις αγορές μετά τις αναφορές της Fed για το πρόγραμμα ομολόγων και την διακοπή του. Αρκετοί χθες βγήκαν στην Αμερική – όπως ο Dennis Gartmann – ο οποίος είπε ότι η μουσική σταμάτησε στις αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι, ο χρυσός έπεσε από χθες σχεδόν 40 δολάρια από τη σταθερή τιμή των 1600 δολαρίων ανά ουγγιά. Η σύγχυση στις αγορές σχετικά με την μείωση της ρευστότητας στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες για τις ιταλικές εκλογές και τα αρνητικά στοιχεία για την Ευρωζώνη δημιούργησαν πανικό σήμερα στην Ευρώπη καθώς η Γερμανία χάνει πάνω από 2%.

Πάνω από 3% η βουτιά στην Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει στις 1006 μονάδες. Ο Δείκτης ,συγκεκριμένα, έφθασε στις 1006 χάνοντας 3,16%. Ο FTSE 20 έχει χάσει τις 348 μονάδες και κινείται πέριξ των 340.

Το «πιστολίδι» στις μετοχές συνεχίζεται και αφορά , κυρίως, τις μετοχές που πρωταγωνιστούσαν στις ανοδικές συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων  Βουτιά πάνω από 6% για την μετοχή της ΔΕΗ. Βουτιά πάνω από 4% σε Jumbo, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ. Πτώση πάνω απο 3% σε Κύπρου, MIG, Μοτορ Οϊλ. Βουτιά πάνω από 5% για την Βιοχάλκο.

ETE

Σε μια κακή συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής, ύστερα από πάρα πολύ καιρό δείχνει σημάδια δύναμης καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις υπήρχε μεγάλος αγοραστής ο οποίος τοποθετούσε μέχρι και 677 χιλιάδες τεμάχια σε μια εντολή αγοράς. Σήμερα που υπάρχει μια γενικότερη αναστάτωση, η μετοχή κινείται σταθερή στα 1,04 ευρώ με εντολές αγοράς 198 χιλ. στο 1,04. Πριν από λίγο, λοιπόν η μετοχή της Εθνικής βρισκόταν αμετάβλητη στα 1,04 ευρώ διακινώντας πάνω από 4 εκατ. τεμάχια. Προηγουμένως, η Εθνική ήταν και ανοδική καθώς έκανε πράξεις στα 1,05 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Eurobank κινείται ανοδικά σημειώνοντας άνοδο 1,02%.

Φτωχοποίηση

Την ίδια ώρα με φτωχοποίηση κινδυνεύει το Χρηματιστήριο αφού εισηγμένες φεύγουν με ρυθμούς “πολυβόλου” (Eurodrip, S&B), καινούργιες εταιρείες δεν εισάγουν μετοχές, ενώ μόνο 4 εταιρείες διαθέτουν κεφαλαιοποίηση 15 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο της αγοράς αξίζει 38 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι 4 εταιρείες αντιστοιχούν στο 39% της συνολικής κεφαλαιοποίησης !! 

Όπως θα δούμε, πρόκειται για μια πασιφανή στρέβλωση καθώς οι τέσσερις εταιρείες διαθέτουν κέρδη 1,2 δισ. ευρώ, δίνουν μερίσματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη 236 επιχειρήσεις, το 30% των οποίων είναι ακόμη κερδοφόρες και με υγιείς ισολογισμούς.   

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω – μερικές εκ των οποίων ενδέχεται να φύγουν – αξίζουν 15 δισ. ευρώ  καθώς η καθεμιά εταιρεία της στον κλάδο είτε κατέχει κυρίαρχη θέση, είτε λειτουργεί μονοπωλιακά.

Συγκεκριμένα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν κεφαλαιοποίηση  2,67 δισ. ευρώ, ο ΟΤΕ 3,03 δισ. ευρώ, ΟΠΑΠ 2,38 δισ. ευρώ και η Coca – cola 7,35 δισ. ευρώ.                  

Σύμφωνα με Έλληνα διαχειριστή, οι σημερινές τιμές είναι αρκετά πάνω από τα κέρδη αφού η Coca- Cola διαπραγματεύεται 25 φορές τα κέρδη, ενώ και η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται 16 φορές τα κέρδη – ύστερα από την άνοδο το τελευταίο διάστημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τέσσερις επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει τα κεφάλαια των ξένων λόγω κερδών, μερίσματος ταμειακών ροών, ωστόσο  από τις υπόλοιπες 236 υπάρχουν άλλες 72 εταιρείες που είναι ακόμα κερδοφόρες.

Ο ίδιος διαχειριστής τονίζει στο Newmoney.gr ότι, οι ξένοι ψάχνουν εταιρείες με κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ και συναλλαγές άνω του 1 εκατ. ευρώ, αλλά στην πράξη ο δεύτερος όρος δεν καλύπτεται καθώς όλα τα χρήματα κατευθύνονται σε εταιρείες, όπως Coca- Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Οι τελευταίες εταιρείες, όμως, έχουν και μερικά σημαντικά θέματα.

Η πρώτη εταιρεία, η Coca- cola θα εισάγει τις μετοχές της στο Λονδίνο, στον ΟΤΕ ενδέχεται να σημειωθεί δημόσια πρόταση, τα ΕΛ.ΠΕ θα ιδιωτικοποιηθούν, και τέλος ο ΟΠΑΠ πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί με μια πιθανή δημόσια πρόταση.                   

Η παραπάνω κατάσταση  έχει μπλοκάρει την ίδια δουλειά του χρηματιστηρίου που δεν είναι άλλη από την από την άντληση κεφαλαίων. Από το 2007 έχει να συμβεί μια σοβαρή δημόσια εγγραφή (Τέρνα Ενεργειακή) ενώ καμία εταιρεία δεν μπορεί να  αντλήσει κεφάλαια πέραν των ομολογιακών που σύναψαν εταιρείες που είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Επιπλέον, οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν τα κεφάλαια τους λόγω της Τροϊκας με συνέπεια και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν αντλήσουν χρήματα και να καταφεύγουν στο εξωτερικό για κεφάλαια, είτε με αλλαγή έδρας για τους φόρους, είτε για εισαγωγή σ άλλα χρηματιστήρια   Φαύλος κύκλος δηλαδή.