(Upd) Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές από το υψηλό εξαετίας, καθώς η Pearson Plc παρασύρει χαμηλότερα τις εταιρείες επικοινωνιών, ενώ πτώση καταγράφουν και οι μεταλλευτικές εταιρείες, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία μεταποίησης της Κίνας σε χαμηλό έξι μηνών, με τον Stoxx Europe 600 να κινείται κοντά σε υψηλό έξι ετών. 

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν αφού η κινεζική οικονομία δίνει ενδείξεις συρρίκνωσης. Ο PMI της HSBC για τον Ιανουάριο σημείωσε πτώση στις 49,6 μονάδες από 50,5 τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ευρώπη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεχίζεται για δεύτερη μέρα. Το Φόρουμ επικεντρώνεται στην αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, η οποία όπως αναφέρεται και στην έκθεση του ΠΟΦ, αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο ρίσκο. Οι ηγέτες των εταιριών, ωστόσο, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία και ειδικά την αμερικανική, όμως εξακολουθούν να βλέπουν ρίσκα που σχετίζονται με την εισοδηματική ανισότητα και τα οικονομικά σο

Η μετοχή της πολυεθνικής εκδοτικής εταιρείας, Pearson, με έδρα το Λονδίνο, σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών, 7,9%, μετά την ανακοίνωση ότι η αναδιαργάνωση στοίχισε περισσότερο από όσο είχε προβλέψει με αποτέλεσμα τα κέρδη της ανά μετοχή το 2013 να είανι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Η Asos Plc υποχώρησε 6,70% ενώ η Inditex κατέγραψε απώλειες 1,85% καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τις μετοχές τους. Η LEG Immobilien σημείωσε πτώση 1,03% αφού μέτοχος της εταιρίας πουλά μερίδιο αξίας 665 εκατ, ευρώ. Η Logitech International κατέγραψε ράλι 21,86% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών της και τις πωλήσεις που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μετοχές της Nokia έκλεισαν με πτώση 10,7% μετά την ανακοίνωση της εταιρεία για πτώση 22% στις πωλήσεις της μονάδας εξοπλισμού δικτύου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,78% στις 6.773 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,92% στις 9.631 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,02% στις 4.281 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,72% στις 19.815 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 10.241 μονάδες.