της Μαίρης Λαμπαδίτη

Τρείς τροπολογίες που «θεραπεύουν» αδικίες για ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών κατέθεσε στη βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. 

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης στο Υπουργείο Εργασίας για τις τροπολογίες αλλά και για την εφαρμογή του «Άτλαντα» που θα έχει καταγράψει ηλεκτρονικά έως το 2015 το ασφαλιστικό ιστορικό όλων των Ελλήνων πολιτών, διευκολύνοντας τις θεωρήσεις βιβλιαρίων και την απονομή σύνταξης.
Υπολογίζεται ότι οι ασφαλιστικές ώρες που θα καταγραφούν ξεπερνούν τα 144 δισ.

Οι τροπολογίες προβλέπουν:

-Τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε άτομα με αναπηρία 80% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Συγκεκριμένα από 1.1.2014 διακόπτεται η χορήγηση του ΕΚΑΣ σύμφωνα με την μνημονιακή απαίτηση στους συνταξιούχους που είναι κάτω από 65 ετών . Εξαιρούνται  τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους καθώς και  τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το Ε.Κ.Α.Σ  χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του παραπάνω ορίου ηλικίας.

– Συνεχίζεται μέχρι 30 Απριλίου  η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων (προνοιακά, βαριάς  αναπηρίας, εξωιδρυματικό, απολύτου αναπηρίας κλπ)  ακόμα και αν εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική αξιολόγηση χωρίς υπαιτιότητά τους. Με τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος προστατεύονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ώστε να μη στερηθούν πόρους επιβίωσης, το χρόνο που αναμένουν την εξέτασή τους από τα ΚΕΠΑ. Επίσης για τον ίδιο χρόνο παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη .Σημειώνεται, ότι η διάταξη αυτή είναι μεταβατική, δηλαδή με περιορισμένη χρονική διάρκεια, μέχρι να επέλθει η εξομάλυνση στο χρόνο εξέτασης που διπλασιάστηκε λόγω της απεργίας των γιατρών των ΚΕΠΑ .

– Με την Τρίτη  διάταξη, καλύπτεται το νομικό κενό που δημιουργήθηκε, για τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Συντάξεως προσωπικού ΑΤΕ μετά τη θέση σε εκκαθάριση της ΑΤΕ και τη μεταφορά του προσωπικού της στην Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο σύνταξης του τ. ΤΣΠ-ΑΤΕ, οι οποίοι πραγματοποιούν έως και την 27.3.2014 από πραγματική εργασία ως υπάλληλοι οποιασδήποτε τράπεζας μέχρι 500 ημέρες ασφάλισης στον Κλάδο Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αυτή η σχέση εργασίας τους λύνεται έως την ανωτέρω ημερομηνία με οποιονδήποτε τρόπο, διέπονται, ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, από τις διατάξεις της νομοθεσίας του τ. ΤΣΠ-ΑΤΕ, λογιζομένου ενιαίου στην ασφάλιση του Κλάδου Σύνταξης του τ. ΤΣΠ-ΑΤΕ του ανωτέρω πραγματικού  χρόνου ασφάλισης που διανύθηκε στον  Κλάδο Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Όσο για την εξέλιξη του έργου του  Άτλαντα, δηλαδή του  Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης –Ασφαλιστικής Ικανότητας του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας που  δημιουργείται στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε, όπως εξήγησε ο κ . Βρούτσης ,έχουν αρχίσει να  καταχωρούνται τα στοιχεία Ασφάλισης και Ασφαλιστικής Ικανότητας όλων των ασφαλισμένων.

Υπολογίζεται ότι έως τον Οκτώβριο του 2014 θα έχουν καταχωρηθεί τα ένσημα των εργαζόμενων από το 1994 και μετά ενώ έως τα μέσα του 2015 η καταγραφή θα επεκταθεί και στους παλαιότερους ασφαλισμένους .
Με τον Ατλαντα θα μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία και ταλαιπωρία των πολιτών. Ενδεικτικά όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης Απρίλιο ,Μάιο θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία της θεώρησης των βιβλιαρίων αφού οι φορείς θα μπορούν να ενημερώνονται σε real time για την ασφαλιστική ικανότητα του ασφαλισμένου.