Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνει και η μείωση των μέτρων τόνωσης της Fed οδηγεί σε πτώση τα νομίσματα σε Τουρκία και Βραζιλία. 
Πάνω από 7 δισ. δολάρια έχουν αποσύρει οι επενδυτές από τις αναδυόμενες χρηματαγορές μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα περιουσιακά στοιχεία του δείκτη MSCI Emerging Markets ETF (EEM) μειώθηκαν κατά 11%.

Οι επενδυτές επιτάχυναν την απόσυρση των κεφαλαίων τους μετά τα στοιχεία που έδειξαν μείωση της κινεζικής παραγωγής και μετά την απροσδόκητη υποτίμηση του πέσο Αργεντινής που επηρέασε αρνητικά την εμπιστοσύνη στη Λατινική Αμερική. Οι απροσδόκητες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Τουρκία και τη Νότια Αφρική δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τα νομίσματά τους, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε να συνεχίσει τις μειώσεις των νομισματικών μέτρων τόνωσης.

Ενδεικτικό είναι το σημείωμα του Steven Englander της Citi, το οποίο αναφέρει ότι η Fed αφήνει εκτεθειμένες τις αναδυόμενες αγορές, αφού στην ουσία η απόφαση της κεντρικής τράπεζας δεν έχει κανένα αντίκτυπο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ωστόσο είναι σαν να λέει στις αναδυόμενες αγορές “hasta la vista, baby”. 
 
Από την άλλη πλευρά, ο Mark Mobius, επικεφαλής της Templeton Emerging Markets Group, βλέπει επιστροφή των εκροών στις αναπτυσσόμενες αγορές, αργότερα μέσα στο 2014.
“Όλοι φαίνεται να απολαμβάνουν την επιστροφή των ΗΠΑ στις bull market,” δήλωσε σε συνέντευξη στο Γιοχάνεσμπουργκ χθες.  “Καθώς προχωρούμε, θα δούμε πολλές overweight τοποθετήσεις στις ΗΠΑ. Έτσι, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι αναδυόμενες αγορές αναπτύσσονται ταχύτατα κι ότι έχουν χαμηλό ποσοστό χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ τους, αλλά κι ότι διαθέτουν υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα, πιστεύουμε ότι τα χρήματα θα εισρεύσουν πίσω στις αναδυόμενες αγορές.” 

Ο John-Paul Smith, της Deutsche Bank, διαφωνεί. Οι εκροές θα επιταχυνθούν από τους επενδυτές λιανικής και τα συνταξιοδοτικά funds, τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η Κίνα, όπως υποστηρίζει.