Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Κωστή Πλάντζου

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους, «κούρεμα» των ομολόγων της ΕΚΤ αλλά και «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ –αν χρειαστεί- είναι οι λύσεις που βάζει στο τραπέζι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά το ρόλο της Τρόικα στις χώρες που έχουν μπει σε Πρόγραμμα.

«Η δράση της Τρόικα ήταν καταστροφική σε όποια χώρα πήγε» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ‘ΌΤμαρ Κάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα μετά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον κύριο Γιάννη Στουρνάρα. «Η Τρόικα πέθανε, μετά τον Μάιο θα βρίσκεται μόνο σε Ελλάδα και σε Κύπρο και για αυτό πρέπει να προετοιμάσουμε ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας με κορμό την Κομισιόν» ανέφερε, προϊδεάζοντας έτσι ότι και η χώρα μας θα παραμείνει υπό έλεγχο των δανειστών και αν ακόμη φύγει το ΔΝΤ.

«Χωρίς κούρεμα χρέους δεν γίνεται» να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υποστήριξε και ο εκ των βασικών εισηγητών της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λίεν Χοάνγκ Νγκοκ. Ο γάλλος ευρωβουλευτής επιβεβαίωσε ότι το σενάριο συζητείται έντονα, αφού σήμερα μόλις η αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου είχε  επαφές με εκπροσώπους του ΔΝΤ που υποστήριξαν ότι στο Ταμείο συζητούν με θέρμη ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράθυρο για «κούρεμα» καταθέσεων

Με βάση πάντως όσα ανέφερε κ.Νγκοκ , δεν πρέπει να αποκλείεται και «κούρεμα» καταθέσεων στο μέλλον, αν χρειαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε σχέδια διάσωσης (bail-in). Αλλά κανείς δεν θέλει να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γάλλος ευρωβουλευτής είπε ότι «πολλοί στην Ευρώπη θέλουν να αποφύγουμε το σενάριο της Κύπρου. Και όταν συνέβη στην Κύπρο συζητούσαν για κούρεμα κάτω  και από τις 100.000 ευρώ, παραβιάζοντας την κοινοτική οδηγία για την προστασία τους. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα παρεμβαίναμε στον Όλι Ρεν. Θέλουμε να αποφύγουμε, στο βαθμό που είναι δυνατόν, ένα “κούρεμα” καταθέσεων που θα είναι πολύ επαχθές για τους καταθέτες» τόνισε, αφήνοντας ανοικτό σε ερμηνείες το ύψος του “κουρέματος” που θα μπορούσε να γίνεται ανεκτό.

 «Κούρεμα» θα μπορούσε να γίνει στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ο ίδιος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, μόνο η ΕΚΤ δεν υπέστη ζημίες. Αφού αγόρασε 34 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, μπορούσε να γίνει ένα «κούρεμα» μόνο για αυτήν. Και αν μας πουν ότι έτσι θίγεται η νομισματική ισοτιμία και δημιουργείται πληθωρισμό, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί σήμερα στην ΕΕ έχουμε αποπληθωρισμό».