Της Μαίρης Λαμπαδίτη
 
Το Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί η  κοινή υπουργική απόφαση για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ώστε μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (20 Μαρτίου), να αρχίσει η υποβολή των αιτημάτων στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος.
 
Ωστόσο η παροχή που προβλέπεται από το μνημόνιο θα καταβληθεί στους δικαιούχους αναδρομικά από  1/1/ 2014  ανεξαρτήτως από την ημερομηνία έγκρισης του αιτήματος. 
 
Όπως τόνισε στη Βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασ. Κεγκέρογλου ήδη έχει προχωρήσει η συλλογή στοιχείων για να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων. Οι υπηρεσίες των Δήμων που θα λειτουργούν ως υποδοχείς αιτήσεων, δε θα αρκούνται μόνο στη συλλογή στοιχείων και ελέγχου των επωφελούμενων που θα προσέλθουν, αλλά θα μπορούν να δρουν αυτοβούλως και να εντοπίζουν «την αφανή ζήτηση», δηλαδή συνανθρώπους μας που δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά δεν προσήλθαν για να υποβάλλουν αίτηση. 
 
Με την υλοποίηση του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος – όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου δίνεται προτεραιότητα στην  αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίας φτώχειας και στη διασφάλιση του δικαιώματος ενός «ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης» για όλους τους πολίτες.
 
Η παροχή  που θεσμοθετήθηκε με τον ν.4093/12 δεν θα είναι μόνο οικονομική ενίσχυση αλλά θα συνδυαστεί με την ένταξη του δικαιούχου σε άλλα προγράμματα και δράσεις όπως:
 
*Έκδοση βιβλιαρίου ανασφαλίστων για Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
*Ευρωπαϊκή βοήθεια για άπορους
*Επιδότηση ενέργειας (θέρμανση, κοινωνικό τιμολόγιο)
*Ένταξη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κλπ
 
Επιπρόσθετα αυτοί που έχουν την δυνατότητα να εργαστούν θα μετέχουν σε προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας.