Η εκτίναξη του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία σε υψηλά 10 μηνών, που δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συγκεντρώνει δυνάμεις, έχει πυροδοτήσει ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα μετά τις σημαντικές απώλειες.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει άνοδο 0,8% και κινείται πέριξ των 287 μονάδων. Έτσι περιορίζει τις απώλειες που σημειώνει μέχρι τώρα σε επίπεδο εβδομάδας στο 1%.
Άξιο αναφοράς πάντως είναι το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών σήμερα στις εταιρείες του Stoxx 600 είναι κατά 30% μειωμένος απ’ το μ.ο. Traders δηλώνουν ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα από μεγάλη μερίδα επενδυτών καθώς περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία την προσεχή Κυριακή.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Credit Suisse,  ο βραχυπρόθεσμος στόχος αντίστασης για τον Stoxx Europe 600 είναι οι 290 – 294 μονάδες. Εάν ξεπεράσει τις 294 τότε επόμενος στόχος είναι οι 331 – 333. Από την άλλη το σημαντικό σημείο υποστήριξης βρίσκεται σήμερα στις 278 – 276 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο 0,8%, ο DAX στη Φρανκφούρτη 1% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,7%. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 1,4% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB 1,4%.

Η μετοχή της Elan Corp καταγράφει κέρδη μετά την ανακοίνωση από μέρους της εταιρείας προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Την ίδια ώρα ράλι σημειώνει ο τίτλος της Alcatel Lucent με την ανακοίνωση ανάληψης της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον Michael Combes, εως τώρα επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Vodafone. Από την άλλη η μετοχή της G4S καταγράφει απώλειες μετά τη σύσταση πώληση που έθεσε η HSBC.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 καταγράφουν άνοδο 0,4%. Η δήλωση του Προέδρου της Fed του St. Louis, James Bullard ότι ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 6,5% ως τα μέσα του 2014 ωθώντας την Κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια έρχεται να προστεθεί στο ντιμπέιτ για την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Fed. Χθες ο S&P 500 απώλεσε 0,6% στο κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς.

Το πρωί οι ασιατικές αγορές έκλεισαν οριακά “διαγράφοντας” τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific διαμορφώθηκε στις 133,50 μονάδες με το Τόκιο να σημειώνει απώλειες γύρω στο 0,6%. Η υποχώρηση του γιεν μετρίασε τις απώλειες των μετοχών των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών. Χθες οι απώλειες του MSCI Asia Pacific είχαν φθάσει το 1,3% λόγω της ανησυχίας ότι η Fed θα σταματήσει να τυπώνει νέο χρήμα και της προαναγγελίας του κινέζου πρωθυπουργού για αυστηρότερους κανόνες στην αγορά Real Estate της Κίνας υπό το φόβο δημιουργίας ανεξέλεγκτης φούσκας.

Σημειώνεται πως ο ασιατικός δείκτης διαπραγματεύεται 14,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών του την ώρα που ο S&P 500 διαπραγμάτευεται 13,6 φορές και ο Stoxx Europe 600 12,2.