του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Κλιμάκιο στελεχών της BlackRock επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες την Αθήνα. Στην επίσκεψή τους, που διήρκεσε μέρες, τα στελέχη της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους εισηγμένων εταιρειών.

Ανάμεσα στις εταιρείες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της BlackRock είναι οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Folli Follie.

Στην Αθήνα βρέθηκε επίσης χθες αντιπροσωπεία της Morgan Stanley, η οποία είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ.
Η αντιπροσωπεία της Morgan Stanley έλαβε μέρος, επίσης, σε δείπνο εργασίας με την ηγεσία της ΕΧΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των σχεδίων που προωθεί η Morgan Stanley είναι η δημιουργία επενδυτικών προϊόντων που θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ.

Η επίσκεψη στην Αθήνα στελεχών της Blackrock, θεωρείται σημαντική, γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στην κατηγορία των μακροπρόθεσμων επενδυτών, με τη φήμη και το μέγεθός της να είναι ανάλογα των Capital, Fidelity κλπ.

Τα funds αυτού του είδους, που παίρνουν long θέσεις, δεν έχουν πλησιάσει ακόμα το ελληνικό χρηματιστήριο. Αντίθετα, έως τώρα, το ενδιαφέρον περιοριζόταν στα hedge funds και τους traders με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Για αυτό και η επίσκεψη αλλά και το ενδιαφέρον για τις ελληνικές εισηγμένες που εκδήλωσε έμπρακτα η BlackRock, αποτελεί σαφή ένδειξη επανάκαμψης του ενδιαφέροντος και από τα funds με long τακτικές.

Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η επίσκεψη και οι επαφές της BlackRock με εισηγμένες δεν συνεπάγεται κατ΄ ανάγκη ότι θα υπάρξουν άμεσα αγορές μετοχών από την εταιρεία.

Η BlackRock είναι πιθανό να αρχίσει να αγοράζει σε 3 μέρες, σε 3 μήνες ή και μετά και από μεγαλύτερο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μια αισιόδοξη ένδειξη, ότι σταδιακά επανακάμπτει το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονός που σημαίνει -σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων – ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει να τηρεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το ΧΑ μπορεί να προσελκύσει επενδυτές αυτής της κατηγορίας και να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.