(Upd) Η αγορά στρέφει το βλέμμα στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών που έχουν καθυστερήσει και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ανακοινωθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Με σχετική επιστολή προς την τρόικα tο ΤΧΣ εκφράζει τη  ανησυχία του για την καθυστέρηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τρεπαζών και  κυρίως για την επιτυχή πορεία της ιδιωτικοποίησης της Eurobank.

Κύκλοι προσκείμενοι στην ΤτΕ τηρούν επιφυλακτική στάση σε ό,τι αφορά το νούμερο που θα προκύψει, καθώς, όπως είναι γνωστό, η πλευρά της τρόικας έχει αμφισβητήσει τα αρχικά ποσά που έχει προσδιορίσει η Blackrock. Υπάρχει, άλλωστε, και σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας της Blackrock στη Lagarde που έχει δημοσιοποιηθεί. Κύκλοι προσκείμενοι στην ΤτΕ που θα έχει και ρόλο κλειδί στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, τηρούν επιφυλακτική στάση, εκτιμώντας ότι τα τελικά ποσά θα συγκλίνουν σε νούμερα που δεν θα είναι δυσβάσταχτα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή οι αποκλίσεις σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα που υπάρχει σήμερα. Το κύριο ζήτημα του καθορισμού των κεφαλαιακών αναγκών, έχει να κάνει με την επιδείνωση των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας που αντανακλώνται στα business plan της Εθνικής. Δηλαδή τόσο στις επιπτώσεις από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που, σε πρώτη φάση, φαίνονται ελεγχόμενες, περί τα 160 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2013 και άλλα 100 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2014, κυρίως όμως στην υποτίμηση του συνόλου της Finansbank μετά και την αξιολόγηση της Moody’s ως credit negative για τις τούρκικες τράπεζες.

Οι όλες εξελίξεις συνδέονται με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που έχει δει το φως της δημοσιότητας διαμέσου νέου δανείου και την αξιοποίηση των υπολοίπων του ΤΧΣ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από διεθνείς οίκους για τις Πειραιώς και Alpha, αλλά και τις διοικήσεις των δύο τραπεζών, οι υψηλές κεφαλαιακές επάρκειες που παρέχουν (το 14%), αλλά και η πορεία κερδοφορίες προ προβλέψεων, θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν την όποια επιδείνωση των “κόκκινων” δανείων ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι τράπεζας χρειαστούν νέα κεφάλαια, στόχος τους είναι να μην προσφύγουν στο ΤΧΣ, αλλά να τα πάρουν από τα funds των αναδυόμενων που θέλουν να τοποθετήσουν κι άλλα διαθέσιμα στην Ελλάδα. Εδώ, όμως, ανακύπτει το ζήτημα που έχει να κάνει με το αν τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιήσουν την αλλαγή του πλαισίου των warrants για επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων περαιτέρω ποσοστών των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών, με επιστροφή χρημάτων στο ΤΧΣ ή θα μπουν ως νέες αυξήσεις κεφαλαίων οδηγώντας ζημιές (dillution) το ΤΧΣ.

Τα πράγματα φαίνονται πιο σύνθετα για την Εθνική όπου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας με κλείσιμο 2013, βρίσκεται οριακά στο 10%.

Οι ξένοι επιμένουν ελληνικά…

Δεν φεύγουν οι ξένοι από την ελληνική αγορά, δεν τρομοκρατούνται από τη γύρω καταιγίδα και επιμένουν να αισιοδοξούν ότι μεσοπρόθεσμα το χρηματιστήριο θα τους επιβεβαιώσει και θα βγάλει τις προσδοκώμενες αποδόσεις. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά διαχειριστής ξένων κεφαλαίων, που εξηγεί γιατί το Χ.Α. “κρατιέται”, παρά το sell off στις διεθνείς αγορές.

Παρά την… πίστη για το καλύτερο, είναι επιφυλακτικοί όμως και πραγματοποιούν συγκρατημένες κινήσεις, σε συγκεκριμένα χαρτιά, όπως είναι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και μετοχές του κλάδου της ενέργειας (Μυτιληναίος, ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και ΜΕΤΚΑ). Αυτό εξάλλου φαίνεται και από το ύψος του τζίρου.  Δηλαδή από τον μέτριο τζίρο αντιλαμβανόμαστε ότι  οι πωλητές έχουν κάνει πίσω, όμως τα νέα χρήματα είναι συγκρατημένα. Σημειώνεται ότι το 2014 έχουν μπει στην αγορά περίπου 2 δισ. ευρώ και μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης βρήκε στήριξη στις 1.120 μονάδες και τις ξεπέρασε με τη μάχη να μεταφέρεται στις 1200 μονάδες, με σημεία αντίστασης να παραμένουν οι 1.220. Στήριξης είναι οι 1.170 μονάδες. Επίσης, “βλέπουν” ότι μπορεί να φτάσει ως τις 1.350- 1.450 μονάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Η άνοδος της τάξης του 8% που κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει επαναφέρει την ελπίδα ότι η αγορά θα ολοκληρώσει το 2014 με κέρδη. Ο Ιανουάριος ήταν μήνας κερδών τελικά (+1,22%), σαν μην υπήρξε ποτέ πτώση. Η αγορά αντλεί αισιοδοξία από τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, που θα είναι το καύσιμο για το Χ.Α.. Άγνωστο, όμως, πόσα χιλιόμετρα θα προχωρήσει…  Πρώτα από όλα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου, που θα δείξουν ότι όντως η Ελλάδα θα ανακάμψει το 2014.  Παράλληλα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πάνω από το ένα δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο. Καλά νέα περιμένει η αγορά από τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα και τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Ένα ακόμα νέο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να γίνει roll over στα ελληνικά ομόλογα ANFA που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες  ύψους 5,6 δισ. και τα 4,47 δισ. των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο δάνειο και η τρόικα φαίνεται να είναι θετική.  

Έτσι, τα καλά νέα έχουν ενισχύσει το καλό κλίμα και σίγουρα οι επενδυτές που έχουν ποντάρει στην άνοδο, έχουν κάθε λόγο-με κάθε αφορμή- να βάζουν το λιθαράκι στήριξης της αγοράς. Όλα αυτά τα δεδομένα, θα βοηθήσουν αρκετά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Για να υπάρξει, όμως, συμφωνία ας μη ξεχνάμε τα αποτελέσματα της Blackrock που θα δείξουν τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, με κύριο ζήτημα την τύχη της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και οι αναλυτές συστήνουν να κρατάμε μικρό καλάθι. Όπως εκτιμούν, η μεταβλητότητα θα υπάρχει, παρά την αισιοδοξία για ανοδική πορεία μακροπρόθεσμα. Το Χ.Α. χορεύει ανοδικά στους ρυθμούς των οικονομικών ειδήσεων και θα «σέρνεται» από τις πολιτικές αποφάσεις και εξελίξεις.

Εκτός από το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών (που ίσως το μέγεθος εκπλήξει την αγορά), το ζήτημα είναι πώς θα συνδυαστεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών (νέα κεφάλαια από αλλαγές στην άσκηση των warrants) με τη διοχέτευση μέρους του αποθεματικού του ΤΧΣ. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια κεφάλαια από το ΤΧΣ θα μπορούν να πάνε για κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού, εφόσον χρειαστούν.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, με την ακύρωση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αφού η κυβέρνηση θα επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που έκοψε του Αυγούστου του 2012 και θα επαναφέρει τις αποδοχές στα παλιά επίπεδα. Επομένως, αν η λύση, όπως διαρρέεται, είναι ένα νέο δάνειο, η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πείσει ότι δεν είναι νέο Μνημόνιο, αλλά και η Ευρώπη θα συμφωνήσει να μην υπάρχουν δεσμεύσεις για εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο για διαρθρωτικά.