(Upd) Εκτός από την εγκατάσταση των ταμειακών μεηχανών, ο σχεδιασμός για τη σύλληψη του ΦΠΑ προβλέπει έναν επαγγελματικό λογαριασμό συνδεδεμένο με την εφορία που θα υποχρεούται να τηρεί ο ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, απ’ όπου θα δεσμεύεται ο ΦΠΑ ταυτόχρονα με την είσπραξη των τιμολογίων. Κατά τον τρόπο αυτόν, σύλληψη του ΦΠΑ δεν θα επαφίεται στην ειλικρίνεια των περιοδικών δηλώσεων των επαγγελματιών, είτε στην επιτυχή διασταύρωση τιμολογίων αγορών και πωλήσεων υπηρεσιών.

Πέραν του λογαριασμού όψεως, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα διαθέτει λογαριασμό από τον οποίο θα υποχρεούται να καταβάλει τον ΦΠΑ στο δημόσιο, ταυτόχρονα με την είσπραξή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο των τιμιλογίων που θα υποχρεούται να περνά μέσα από τράπεζες, θα είναι στα 1.000 ευρώ, οπότε, σε αυτά τα επίπεδα, ο ΦΠΑ θα δείχνει διαμέσου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πού είναι χρεωστικός για τον επιχειρηματία και πού πιστωτικός στο τέλος του τριμήνου. Για ποσά μικρότερα, προφανώς δεν θα είναι δυνατός ο έλεγχος μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και θα επαφίεται στην ειλικρίνεια των περιοδικών φορολογικών δηλώσεων, με δυνατότητα όμως πλέον δειγματοληπτικής εποπτείας σε πολύ υψηλότερο βαθμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό θα επηρεάσει τη δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις με χρονική προσαρμογή ενός τριμήνου στους επαγγελματίες, επηηρεάζοντας έτσι τις ταμειακές ροές και τη ρευστότητα την ώρα που η αγορά δοκιμάζεται σκληρά. Βεβαίως, στο τέλος του τριμήνου, οι επαγγελματίες που δικαιούνται επιστροφές θα τις λαμβάνουν, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι σημερινές διευκολύνσεις θα εκλείψουν.

Όσον αφορά τη χρήση καρτών για τα τιμολόγια, αυτές, σε πρώτη φάση θα έχουν ένα όριο στα 500 ευρώ,οπότε θα έχουμ εκαι πάλι άμεση σύλληψη ηλεκτρονικά του ΦΠΑ.

Παράλληλα, όπως ήδη γνωστοποιήθηκε σε σχέση με τις πωλήσεις των καταστημάτων, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και το σύστημα Taxis και την καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στο «Βήμα της Κυριακής», όταν μία συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το κράτος θα κρατάει τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν αργότερα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών – πωλήσεων).

Στη περίπτωση που ένας καταναλωτής δεν χρησιμοποιεί κάποιος πιστωτική  κάρτα, θα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ στα δημόσια ταμεία.

Κληρώσεις με δώρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται τρόποι για να δίνονται κίνητρα στους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις. Ένας από αυτούς που εφαρμόζεται με επιτυχία και σε άλλα κράτη, προβλέπει την αποστολή με SMS τον αριθμό της απόδειξης που πήρε ο  πολίτης, σε μία βάση δεδομένων που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια, το υπουργείο θα κάνει κλήρωση ηλεκτρονικά και εφόσον βγαίνει ο αριθμός της απόδειξης, τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό στον καταναλωτή.
Ακόμη θα προχωρήσει ένα πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off shore εταιρειών με ακίνητα, την φορολόγηση 24.700 πολιτών, που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.