Μιάμιση ώρα διήρκεσε το ραντεβού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το νούμερο 2 της Morgan Stanley σε παγκόσμιο επίπεδο Colm Kelleher. Ο αμερικάνικος οίκος λειτουργεί σαν σύμβουλος της κυβέρνησης στην ΔΕΠΑ και υψηλά ιστάμενα στελέχη του σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζονται με ιδιαίτερη αισιοδοξία για τις ελληνικές προοπτικές και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αν η κυβέρνηση επιτύχει στις 2 ιδιωτικοποιήσεις-κλειδιά την ΔΕΠΑ, ΔΕΦΣΑ και τον ΟΠΑΠ τότε το μήνυμα που θα δοθεί στις αγορές, αλλά και στην Τρόικα θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα, εκεί όπου στο παρελθόν έχει υπάρξει μεγάλη δυστοκία. Βασικός διοργανωτής της επαφής-κορυφής Μαξίμου με τον αμερικάνικο οίκο ήταν ο κ. Νάσος Θανόπουλος,επικεφαλής του τμήματος που αφορά Ελλάδα και Νότια Ευρώπη.

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε στον διεθνή οίκο είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι” hands on” δηλαδή με σηκωμένα τα μανίκια πάνω από τα ζητήματα. Ιδιαίτερα η εμβάθυνση η οποία υπήρξε σε θέματα – κλειδιά γύρω από το οικονομικό περιβάλλον δείχνει ότι ο αμερικάνικος οίκος για πρώτη φορά μετά από πολύν καιρό εκφράζεται με εμπιστοσύνη υπέρ της χώρας. Εκπρόσωποι του ίδιου οίκου είχαν τελείως απαισιόδοξη εικόνα δυο χρόνια πριν θεωρώντας ότι οι πιθανότητες σωτηρίας της χώρας ήταν πολύ μικρές. Έκτοτε η Morgan Stanley λειτούργησε ως σύμβουλος κατά την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων στα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Όμως πριν από ένα μήνα περίπου εξέφραζε αρκετή επιφυλακτικότητα όσον αφορά την επιτυχία των ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα το κλίμα έχει εκ νέου ενισχυθεί ιδίως μετά τις τελευταίες επαφές με τον πρωθυπουργό.

Η στρατηγική της MORGAN STANLEY αποβλέπει στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας σε 3 τομείς. Ο πρώτος αφορά την δημιουργία επενδυτικών-χρηματοδοτικών σχημάτων που θα έχουν σκοπό να χρηματοδοτήσουν κατασκευαστικά έργα,αγροτικές επενδύσεις και άλλα. Αυτά τα σχήματα,τα οποία βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας θα εξασφαλίζουν για τους επενδυτές μιαν απόδοση και τα κεφάλαια θα εισέρχονται στην πραγματική οικονομία με στόχο να υποκαταστήσουν την ρευστότητα που λείπει.

Παράλληλα η δημιουργία ελληνικών επενδυτικών εργαλείων etf s που θα περιλαμβάνουν καλάθια με τοποθετήσεις σε επιλεγμένες ελληνικές μετοχές και μειοψηφικές τοποθετήσεις επενδυτών σε ελληνικές εταιρίες.

Δεύτερος στρατηγικός στόχος είναι οι αποκρατικοποιήσεις,όπου οίκος έχει αναλάβει να συμβουλεύσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ τους BC Partners. Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ο οίκος παρά τις κόντρες κορυφής εκφράζει την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να μοιραστεί η πίτα με την ΔΕΠΑ να πηγαίνει στους Ρώσους και την ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των Αζέρων.

Κατά τρίτο, ο οίκος έχει αναλάβει στην αύξηση κεφαλαίου και του ενιαίου σχήματος Εθνικής-Eurobank να βοηθήσει στην εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων. Εγχείρημα που θεωρείται και το πιο δύσκολο από όλα τα τραπεζικά.
                                         
Π.Μπουσ.