(Upd) Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές καθώς εντείνονται οι εικασίες ότι η Ιαπωνία πιθανόν να διορίσει στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη που δημοσίως έχει ταχθεί υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης, την ώρα που οι επενδυτές περιμένουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 (βλ. διάγραμμα) ενισχύεται 0,4%, στις 289,66 μονάδες και οδεύει να ολοκληρώσει εννέα μήνες ανοδικής πορείας, κάτι που έχει να γίνει απ’ το 1997! Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,7%, στη Φρανκούρτη ο DAX 2,45% και στο Παρίσι ο CAC 40 1,8%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 2,3% και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 1,9%.

Την ίδια ώρα το ευρώ ενισχύεται στην περιοχή του 1,3269 έναντι του δολαρίου ενώ το γιεν σε σχέση με το αμερικάνικο νόμισμα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμιση ετών, στα 93,8 γιεν.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 σημειώνουν άνοδο 0,4%.

Το πρωί τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν ράλι και κυρίως το Τόκιο. Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε 0,5% και ο Nikkei 2,43%.

Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Shinzo Abe αναμένεται να διορίσει τον νυν Πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Haruhiko Kuroda στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.