(Upd) Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Δευτέρα, μετά από δύο συνεδριάσεις κερδών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία της νέας επικεφαλής της Fed Janet Yellen για να εξακριβώσουν τι σκοπεύει να κάνει με το πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Xαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν οι αλλεπάλληλες διακυμάνσεις, μετά  την ενίσχυση στις ασιατικές αγορές και την ισχυρή άνοδο στη Wall Street την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 έκλεισε αμετάβλητος στις 1.300,09 μονάδες, με τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και με την  L’Oreal να καταγράφει άνοδο αφού αναμένεται να εξαγοράσει τις μετοχές που κατέχει η Νestle.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,31% στις 6.592 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,13% στις 9.290 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 4.237 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,05% στις 19.683 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε 0,89% στις 9.983 μονάδες.

Η αμερικανική κυβέρνηση την Παρασκευή ανακοίνωσε τη δημιουργία 113.000 νέων θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 185.000. Το ποσοστό ανεργίας σημείωσε πτώση στο 6,6% έναντι εκτιμήσεων για 6,7%.

Η Nestle SA σημείωσε πτώση 0,07% καθώς η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων στον κόσμο αναζητά τρόπους να μειώσει το μερίδιο των 30 δισ. δολαρίων στη L’Oreal SA, η οποία ενισχύθηκε 4,45%. Η Nokia Oyj σημείωσε άνοδο 2,77% αφού η HTC Corp. συμφώνησε να πληρώσει δικαιώματα ως μέρος ενός συμβιβασμού για τις πατέντες. Η Securitas AB υποχώρησε 1,47% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών που κινήθηκε εκτός στόχων.

Ο Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,03% στις 325 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραψε την πρώτη εβδομαδιαία ενίσχυση του σε τρεις εβδομάδες καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που ήταν εκτός εκτιμήσεων. Ο δείκτης έχει καταγράψει απώλειες 0,8% αυτή τη χρονιά έπειτα από το ράλι κατά 17% το 2013. Τα futures του Standard & Poor’s 500 υποχώρησαν 0,2% ενώ ο MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε κατά 0,7%.