Μεγάλο μέρος από τα κέρδη τους έχασαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ιταλία οδηγείται στην ακυβερνησία και ενδεχομένως σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, που έφτασε να κερδίζει σχεδόν 4% με την ανακοίνωση των πρώτων exit polls που έδιναν υψηλά ποσοστά στον Bersani, παρέδωσε τελικά μεγάλο μέρος των κερδών του, κλείνοντας στο +0,73%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 6.355 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 3.721 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,45% στις 7.773 μονάδες.  Άνοδο 0,80% σημείωσε ο ισπανικός IBEX 35.

“Όσο περισσότερα αποτελέσματα βγαίνουν, τόσο αυξάνεται ο φόβος ότι η Ιταλία θα βρεθεί σε ακυβερνησία. Οι επενδυτές ανησυχούν για το τι θα γίνει με την πρόοδο της Ιταλίας εάν κερδίσει ο Berlusconi. Γιατί κανείς δεν ξεχνά την αντι-ευρωπαϊκή στάση του, η οποία θα μπορούσε να σταματήσει ή να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι η αναζωπύρωση της αστάθειας στην Ιταλία”, εξηγεί στο Bloomberg ο John Plassard, vice president της Mirabaud Securities  στη Γενεύη, η οποία διαχειρίζεται 28 δισ. δολάρια.

Στις μετοχές που ξεχώρισαν, η Pearson υποχώρησε κατά 3,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη για το 2013 θα είναι ανάλογα με αυτά του 2012 (όταν είχαν μειωθεί).

Η Deutsche Boerse, όμως, σημείωσε άλμα 5,6%, εν μέσω σεναρίων που θέλουν την  CME να την έχει προσεγγίσει, με στόχο τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για συγχώνευση.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχωρεί κατά 0,38%, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,25% και ο Nasdaq χάνει 0,08%.