Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κυμαίνονται  στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της αναδιάρθρωσης του χρέους, την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές διαμηνύουν ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός των επόμενων ημερών, ώστε να αξιολογήσουν την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις στα 10ετή μειώθηκαν ελαφρώς στο 7,56%, και βρέθηκαν μόλις 10 μονάδες βάσης πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, όταν  έγινε και η αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι δανειστές διέκοψαν την επίσκεψή τους το 2013 εξαιτίας της απογοητευτικής πορείας των συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές. Από τότε, συνεχίζει, η Ελλάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο. Απόδειξη το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2013 και η μικρότερη του αναμενόμενου (από κυβέρνηση και δανειστές) συρρίκνωση  της οικονομίας – επιτυχίες που θα ‘πρεπε να οδηγήσουν σε άμεση εκταμίευσης της δόσης, αναφέρουν οι αναλυτές.

“Φαίνεται ότι η οικονομία ανακάμπτει από μια βαθιά, βαθιά ύφεση. Είδαμε βελτίωση και στα δημόσια οικονομικά, άρα αναμένουμε μια ευνοϊκή έκθεση της τρόικα”, αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters, ο οικονομολόγος της  Rabobank στην Ουτρέχτη, Elwin de Groot.

“Όλα σχετίζονται με την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα”, αναφέρει, από την πλευρά του ο στρατηγικός αναλυτής της της ING,  Alessandro Giansanti.

Οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων τις πρώτες 5 εβδομάδες του χρόνου κυμαίνονται στα 546 εκατ. ευρώ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 36% του συνόλου του 2013 που ταιριάζει grosso modo στις κινήσεις του 2012, όπως διεφάνη από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτό δείχνει ότι τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών πέραν των εγχώριων τραπεζών και των hedge funds υψηλού ρίσκου, ενώ και επενδυτές στις αναδυόμενες τώρα έχουν στην κατοχή τους και ελληνικά ομόλογα.

Φέτος σημειώθηκε επίσης η επανεμφάνιση των τιμών των ελληνικών CDS, η τελευταία τιμή των οποίων αναφέρθηκε στις 490 μ.β.. Εάν η αγορά των CDS ανέβει, οι επενδυτές θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα και θα είναι πιο πρόθυμοι να τα διατηρήσουν τις θέσεις τους σε αυτά.

Σε ό,τι αφορά μια νέα αναδιάρθρωση χρέους, οι διεθνείς πιστωτές την αποκλείουν, ωστόσο οι αναλυτές λένε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο αν ανέβει στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ακόμα και το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ ίσως τεθεί εν αμφιβόλω.

 “Οι επενδυτές ανησυχούν ακόμα για μια νέα αναδιάρθρωση χρέους”, λέει ο αναλυτής της  ING. Χρησιμοποιώντας δε ένα μοντέλο που συγκρίνει τις τιμές ομολόγων με το πού θα βρίσκονταν εάν πλήρωναν παρόμοια κουπόνια με τα χαμηλού ρίσκου γερμανικά ομόλογα, εκτιμά ότι η αγορά “βλέπει” με το ζόρι μια στις τρεις πιθανότητες χρεοκοπίας.