Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google
(Upd 17.15)
 
του Δημήτρη Παφίλα
 
Μετά από σερί πτωτικών συνεδριάσεων η αγορά απέκτησε μια αρνητική τάση, χάνοντας τις 1270 μονάδες αφού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1256,52 μονάδες με απώλειες 1,44%. Και η πτώση δεν προέρχεται από την Ευρώπη, ούτε από τις εύλογες ανησυχίες που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
 
Η ελληνική πτώση αφορά τις ελληνικές αβεβαιότητες που δεν λύνονται και φυσικά δεν είναι άσχετο ότι, την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται η Τροϊκα.   
 
Και η αγορά έπεσε όχι γιατί υπήρχαν πωλητές, αλλά διότι δεν υπήρχαν έντονοι αγοραστές, όπως δείχνει και ο τζίρος των 71 εκατ. ευρώ.  Αρχικά,  η πορεία της Αθήνας ήταν ελαφρά ανοδική, αλλά μετά το μεσημέρι “κρέμασε”.  Και η πτώση αφορούσε σχεδόν όλα τα βασικά χαρτιά.         
 
Αναζητούνται λύσεις σ΄ όλα τα βασικά θέματα. Κι αν το καλοσκεφθεί κανείς, οι ξένοι δανειστές δεν προβληματίζονται για το χρέος των 317 δισ. ευρώ, αλλά για το αν λυθούν θέματα, όπως το κόστος ενέργειας, το θέμα της υγείας, των νέων θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης γενικότερα. Διότι, όταν έχουμε κόστος πάνω από 40 ευρώ την μεγαβατώρα τότε έχουμε ένα σοβαρό θέμα.
Όταν ο ΕΟΠΥΥ κλείνει, το επόμενο βήμα είναι το κράτος να γίνει αγοραστής υπηρεσιών υγείας, να δοθεί το management των νοσοκομείων κλπ. Όταν έχουμε 3-4 ζημιογόνες ακτοπλοϊκές πρέπει να γίνουν μία. Όταν υπάρχουν 5-6 ζημιογόνες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας θα γίνουν νομοτελειακά δυο. Το ζήτημα, επομένως, των ξένων δεν είναι το χρέος, αλλά πως θα δουλέψει ξανά το «μαγαζί».
 
Με ένα «κουμπί» το λύνουν. Και φυσικά για την ελληνική αγορά υπάρχει ακόμα ένα : Οι τράπεζες χρειάζονται ένα ποσό περί τα 28 δισ. ευρώ. Για να επενδυθούν αυτά τα ποσά χρειάζεται καιρός. Τα 2 δισ. ευρώ από την Eurobank, τα έχουμε ήδη.
 
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αναλύσεις των επενδυτικών τραπεζών που φέρνουν στο προσκήνιο την πολιτική κατάσταση στη χώρα υπό τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σήμερα για παράδειγμα η HSBC υπογραμμίζει ότι η χώρα εισήλθε πλέον σε μία επικίνδυνα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που δεν πρόκειται να τελειώσει πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας… (Δείτε αναλυτικά εδώ)

 
Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

Η ανοδική κωλυσιεργία καλλιεργεί καθοδικές δυνάμεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη σε ένα πτωτικό retracement προς την περιοχή στήριξης των 1225 μονάδων, αναφέρει η ΔΥΝΑΜΙΚΗ Χρηματιστηριακή.

Στην εξέλιξη μιας τέτοιας κίνησης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το επίπεδο των 1250 μονάδων, καθώς εάν η τμήση συνοδευτεί με υψηλό τζίρο συναλλαγών θα ανάψει το φως για ένα πιθανό καθοδικό peak προς τις 1200 μονάδες.

Το πιο απευκταίο σενάριο ανοδικής κίνησης θα ήταν η δημιουργία  μια «χλιαρής» διάσπασης τόσο των 1285 όσο και των 1300 μονάδων με τζίρο, που θα μπορούσε να εγκλωβίσει σημαντική αγοραστική δύναμη , και  μια γρήγορη επιστροφή μετά από δύο ή τρεις  συνεδριάσεις  χαμηλότερα των 1275 μονάδων. Σενάριο το οποίο θα προκαλούσε ανοδική αστάθεια στο υπάρχον μεσοπρόθεσμο ανοδικό κύμα με το εγκλωβισμένο βραχυχρόνιο χρήμα να προκαλούσε ρευστοποιήσεις εκτόνωσης ίσως και χαμηλότερα των 1200 μονάδων.

Στο ταμπλό, πιέσεις δέχθηκε σήμερα η μετοχή της Alpha Bank, που υποχώρησε στα 0,69 ευρώ “γράφοντας” -2,4%. Σε αρνητικό έδαφος και η Εθνική (-1, 9%, 3,6  ευρώ). Αμετάβλητη η Πειραιώς στα 1,93 ευρώ. 
 
Απώλειες 3,4% για τον Μυτιληναίο στα 6,25 ευρώ και πτώση 3,25% για Jumbo στα 13,1  ευρώ.
 
Μικρές απώλειες 0,4% ο ΟΤΕ, στα 12,10 ευρώ, απώλειες 2,5% σημειώνει  η ΔΕΗ στα 10,81 ευρώ.
 
Πτώση  0,77% ο ΟΠΑΠ στα 10,32 ευρώ, -1,67% τα ΕΛΠΕ στα 7,06 ευρώ, -1,8% η Follie στα 24,5 ευρώ.