της Μαίρης Λαμπαδίτη

Η ανακούφιση των 400.000 οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο και η εφαρμογή προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ που θα καλύπτουν 45.000 νέους ανέργους έως 25 ετών είναι οι άμεσες προτεραιότητες που έθεσε η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, η οποία συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, με στόχο το συντονισμό των πολιτικών δράσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας που έχει σκαρφαλώσει στο 27% .

Ο υπουργός Εργασίας κ Γιάννης Βρούτσης, ζήτησε από τους συμμετέχοντες φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, υπουργείο Ανάπτυξης) να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις  και πρόσθεσε: «Κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε απλές, ούτε εύκολες, ούτε μαγικές λύσεις. Η ανεργία αντιμετωπίζεται με την ανάπτυξη. Μέχρι όμως να έρθει η ανάπτυξη δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα δώσουμε τη μάχη αξιοποιώντας κάθε πόρο που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια χρόνου.»

Η εξεύρεση των πόρων πάντως δε θα είναι εύκολη υπόθεση. Το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει μία γενναία αναθεώρηση όσον αφορά το ΕΣΠΑ και να μεταφερθούν πόροι που προορίζονταν για την ανάπτυξη στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την χρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων .

Ενδιαφέρον είχε η παρατήρηση που κατέθεσαν  ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ  κ. Α.Ανδρεάδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος, οι οποίοι συμφώνησαν να μην επωφελούνται από τα προγράμματα επιδότησης για την απασχόληση νέων επιχειρήσεις που έχουν απολύσει υπαλλήλους.

Επίσης επισημάνθηκε ότι αποτελεί τροχοπέδη για την αξιοποίηση των προγραμμάτων το ζήτημα του “de minimis”, δηλαδή του πλαφόν στο ύψος των επιδοτήσεων που έχει θέσει  η ΕΕ στους επιχειρηματίες, εμποδίζοντας τους έτσι να πάρουν περισσότερες φορές μέρος στα προγράμματα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αθ. Κυριαζής,  Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη, Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, κ. Αννα Δαλλαπόρτα, Ισότητας κ. Ζέτα Μακρή, Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ.κ. Γιάννης Παναγόπουλος και Νίκος Κιουτσούκης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος και ο α΄αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και Ιωάννης Ρέτσος, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, του ΣΕΒ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).