(upd 18.15)Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μάκη Παπαγεωργίου το σχέδιο της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση συμμετοχής 66% στο μετοχικό κεφάλαιο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., (ΑΔΜΗΕ) το οποίο ετοιμάσθηκε από τη ΔΕ, για την κατά νόμον ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και την τυχόν διατύπωση προτάσεων και παρατηρήσεων από αυτήν.

Το σχέδιο διαβιβάστηκε για την κατά νόμον ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και την τυχόν διατύπωση προτάσεων και παρατηρήσεων από αυτήν.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο πρόσκλησης ενδιαφέροντος η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις με τη δεύτερη φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας που αφορά στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών, να τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου. Πάντως, ακόμα οι ημερομηνίες που θα διεξαχθεί η διαδικασία δεν είναι οριστικές.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του εγχειρήματος είναι η HSBC Bank plc.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη πώληση που εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Για να γίνει αυτό βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει και η επίσημη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής παραγωγής και εμπορίου.

Σημειώνεται ότι – όπως μεταδίδει το energypress.gr – αν και στο διάστημα που προηγήθηκε δεν είχε εκδοθεί η επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού, υπήρχαν έντονες επαφές και βολιδοσκοπήσεις πιθανών ενδιαφερομένων, τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι στο διαγωνισμό θα μετάσχει η ιταλική Terna, ενώ αντίθετα πηγές της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το αρχικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από την China State Grid θα μετουσιωθεί σε προσφορά στο διαγωνισμό.
 
Άλλοι μνηστήρες για τους οποίους είχαν στο παρελθόν διαρρεύσει πληροφορίες ότι βολιδοσκοπήθηκαν, όπως η βελγική Elia, θα θεωρηθεί έκπληξη εάν τελικώς δώσουν το παρών.