“Πολλοί επενδυτές που εστιάζουν στους τίτλους υψηλών αποδόσεων έχουν τα μετρητά, αλλά τους λείπει η προσφορά”, δηλώνει στο Bloomberg ο Armin Peter, επικεφαλής ευρωπαϊκού χρέους της UBS στο Λονδίνο, έπειτα από την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για ομολογιακή έκδοση 500 εκατ. ευρώ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ). “Εφόσον έχει κουπόνι, θα πάει καλά”, λέει ο τραπεζίτης για την έκδοση.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που βγαίνει στις αγορές ομολόγων από το 2009, όταν άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες ενδείξεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Και μάλιστα, το καταφέρνει πριν το ελληνικό κράτος μπορέσει να δανειστεί μέσω της έκδοσης ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν 6,38 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).
Όμως, το timing είναι μάλλον ευνοϊκό, αφού το κόστος δανεισμού των τραπεζών στις χώρες της περιφέρειας μειώθηκε αυτή την εβδομάδα σε ιστορικό χαμηλό, έπειτα και από την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ο δείκτης Euro Periphery Financial της Bank of America Merrill Lynch δείχνει ότι η μέση απόδοση των τραπεζικών ομολόγων στις χώρες της περιφέρειας υποχώρησε αυτή την εβδομάδα στο ιστορικό χαμηλό του 2,27%.
Αλλά και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων (όπως και της Ιρλανδίας) υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 τουλάχιστον, εν μέσω ανάκαμψης. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη 10ετία υποχωρεί στο 6,7%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Έτσι, κυβερνητική πηγή δηλώνει από το Δουβλίνο ότι όταν τα επιτόκια κατεβαίνουν κάτω από το 6,9%, τότε έχουμε έτοιμες τις προϋποθέσεις και υπάρχουν οι δυνατότητες για να βγούμε στις αγορές (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.