Με αρνητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ιδιωτικού τομέα, με τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις τον Ιανουάριο να εμφανίζονται μειωμένα κατά 8,2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Βέβαια, συγκριτικά με τα στοιχεία Δεκεμβρίου, όπου ο δανεισμός είχε μειωθεί κατά 49,3 δισ ευρώ, είναι σαφώς βελτιωμένα, αλλά δεν παύει να καταδεικνύει το λόγο που η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει σε ύφεση και δεν μπορεί να ανακάμψει.

Πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα που η ευρωπαϊκή δανειοδότηση χάνει τη δυναμική της, τη στιγμή που οι αναλυτές της Goldman Sachs, δεν αναμένουν ιδιαίτερη βελτίωση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ισπανία και Γαλλία ήταν οι χώρες με τη μεγαλύτερη κάμψη στη χορήγηση δανείων, καθώς αυτά μειώθηκαν κατά 7,9 δισ και 4,3 δισ αντίστοιχα.

Αντίθετα η Ιταλία, μετά από την μεγάλη πτώση που κατέγραψε τον Δεκέμβριο, μείωση κατά 8,9 δισ έδειξε σταθεροποιητικές τάσεις τον Ιανουάριο, παίρνοντας δάνεια ύψους 0,9 δισ.

Η Γερμανία τον Ιανουάριο εξασφάλισε δάνεια ύψους 0,4 δισ ευρώ.

Θετική νότα, η τραπεζική χρηματοδότηση των νοικοκυριών που αυξήθηκε κατά 1,6 δισ τον Ιανουάριο, όταν τον Δεκέμβριο είχε μειωθεί κατά 2,5 δισ. Ο συγκεκριμένος τομέας, σύμφωνα με το report της Goldman, φαίνεται να κινείται σταθερά ανοδικά από τα μέσα του 2012.