Αλλαγές στη διαδικασία εκκαθάρισης των τραπεζών της Ελλάδας, με ένα καλύτερο πλαίσιο αλλά και τη δημιουργία μίας bad bank, ζητά η έκθεση την οποία εκπόνησε ο διεθνής συμβουλευτικός οίκος Bain & Company και δόθηκε  στη δημοσιότητα σήμερα από την ΤτΕ.

Η έκθεση αυτή παρουσιάζει τη σημερινή δομή των στοιχείων ενεργητικού που έχουν περιέλθει στους εκκαθαριστές των 7 ελληνικών τραπεζών (ΤΤ, ΑΤΕ, Τbank, Proton Bank, τρεις συνεταιριστικές) που τέθηκαν υπό εκκαθάριση. Στη συνέχεια, η έκθεση εξετάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ειδικής εκκαθάρισης καθώς και τα αντίστοιχα πλαίσια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η έκθεση καταλήγει σε εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν τόσο στον εκσυγχρονισμό του οργανωτικού και θεσμικού πλαισίου της ειδικής εκκαθάρισης όσο και στην ενδεχόμενη συγκρότηση μιας κεντρικής μονάδας για την ενιαία διαχείριση των ήδη υπό εκκαθάριση στοιχείων ενεργητικού με γνώμονα την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον φορολογούμενο.

Η Bain & Co δηλώνει ότι προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση των  assets από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, το πρώτο βήμα που θα είναι να βελτιωθεί το υπάρχον νομικό και εποπτικό πλαίσιο, υπό το οποίο λειτουργούν οι τράπεζες αυτές. Σύμφωνα με τη μελέτη, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς πρακτικές:

– Το σημερινό πλαίσιο εκκαθάρισης δεν προσφέρει παρά λίγες προκαθορισμένες διαδικασίες και κατευθύνσεις στον εκκαθαριστή για το πώς να κινηθεί. Αντίθετα, άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ιρλανδία δίνουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο στους εκκαθαριστές.
– Συνολικά, οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι κατώτερες εκείνων που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, και κατ΄ επέκταση, δεν εγγυώνται το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η Bain & Co θεωρεί ότι για αυτό ευθύνονται:
* η έλλειψη ξεκάθαρου διαχωρισμού του χαρτοφυλακίου.
* Η ασαφής εξειδίκευση των ομάδων που έχουν αναλάβει την ανάκτηση των assets και κυρίως, η απουσία εξειδικευμένων ομάδων για τη διαχείριση των υπο-εξυπηρετούμενων δανείων.
* Η έλλειψη προκαθορισμένων στόχων, που δεν δίνει κίνητρο για να μεγιστοποιηθεί η είσπραξη δανείων.
* Τα ανεπαρκή συστήματα πληροφορικής και ελέγχου παρακολούθησης των επιδόσεων.

Στη συνέχεια, η Bain & Co δηλώνει ότι θα πρέπει  να εξεταστεί η διάθεση για τη δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας, για όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των υπό εκκαθάριση τραπεζών (bad bank).

Και τρίτον, η Bain & Co ζητά να καθοριστεί μια κατάλληλη προσέγγιση για τα υπο-εξυπηρετούμενα δάνεια, που να περιλαμβάνει δυνατότητες αναδιάρθρωσης και προσωρινή αναχρηματοδότηση. 

Δείτε ολόκληρη την έκθεση στα σχετικά αρχεία.