Μετά τον κόσμο της μόδας ετοιμάζεται να κατακτήσει και την αγορά του real estate.  Ο λόγος για τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων Zara,  Amancio Ortega Gaona.

Ο Ισπανός κροίσος έχει ήδη επενδύσει αθόρυβα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο χώρο των ακινήτων, ενώ εξελίσσεται σε ισχυρό ανταγωνιστή για την αγορά “φιλέτων” από το Λονδίνο έως το Μπέβερλι Χιλς.

Χάρη στα μεγάλα αποθέματα ρευστού που διαθέτει, καταθέτει καλύτερες προσφορές από τα μεγαλύτερα θεσμικά funds και τους επαγγελματίες επενδυτές ακινήτων, όπως η Tishman Speyer Properties.

“ Βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο επενδύσεων και ανταγωνισμού με τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία για τις πιο περιζήτητες ιδιοκτησίες στην αγορά”, λέει στο Bloomberg o Joseph Kelly, διευθυντής αγοράς αναλύσεων της Real Capital Analytics στο Λονδίνο, εταιρεία ερευνών για την αγορά ακινήτων.

Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο Ortega ξόδεψε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά κατοικιών στην ανερχόμενη περιοχή  meatpacking του Μανχάταν, το West End του Λονδίνου, το Rodeo Drive του Μπέβερλι Χιλς και το Passeig de Gracia της Βαρκελώνης.

Προσφάτως, μάλιστα, κατέβαλε μία από τις ακριβότερες τιμές ανά τεγραγωνικό πόδι που έχει υπάρξει ποτέ για κτίριο με γραφεία στο Λονδίνο.

Στα τέλη του 2011, η Tishman Speyer, με έδρα το Μανχάταν, στην οποία ανήκει το Rockefeller Center, το Chrysler Building και το Tower Place στο Λονδίνο, ήταν μία ανάσα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά του διασημότερου ουρανοξύστη της Μαδρίτης, του 43όροφου Picasso Tower.

Την τελευταία στιγμή, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου αποδέχθηκε τελικά την προσφορά των 400 εκατομμυρίων ευρώ του Οrtega, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Σε αντίθεση με την προσφορά της Tishman Speyer, η προσφορά του Ortega περιλάμβανε όλο το ποσό τοις μετρητοίς.

Ο ιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της Inditex, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο, αναζητεί καταφύγιο στο real estate ως μία ασφαλή μακροπρόθεσμα επένδυση, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών  ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα-ρεκόρ, εκτιμούν επαγγελματίες από την αγορά ακινήτων. Εξάλλου, η βιομηχανία της μόδας είναι από τις πλέον άστατες. Η Inditex έχει υποστεί  προσφάτως υποβαθμίσεις από αναλυτές λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης του ομίλου.

Η προσωπική περιουσία του Ortega στο real estate μπορεί να ξεπεράσει εκείνη του Donald Bren, προέδρου της Irvine, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως ο πλουσιότερος επενδυτής στην αγορά ακινήτων. Εκτιμάται ότι ο Bren έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα, αξίας 14,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

To παρακάτω διάγραμμα του Bloomberg αναφέρει ορισμένα από τα εμβληματικά κτίρια, που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του Οrtega ανά την υφήλιο: