Του Κωστή Πλάντζου

Το δρόμο για να ξεκινήσει η εφορία μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αλλά και για να δώσει αμνηστία σε όσους φορολογούμενους δηλώσουν μόνοι τους λάθη, παραλείψεις και αδήλωτα εισοδήματα από το 2008 και πίσω, στρώνει το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Παράλληλα, με τις νέες ρυθμίσεις, καταργείται η διαπόμπευση των μεγαλοφειλετών και μπαίνει στο συρτάρι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα προβλέπεται ότι οι διαδικασίες είσπραξης ξεκινούν ακόμα και … με ένα απλό email (!), έστω και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Στόχος είναι να μπορεί πλέον η εφορία  να κατάσχει με διαδικασίες – εξπρές σε μισθούς συντάξεις ενοίκια η καταθέσεις.

Πάντως το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν, για χρήσεις του 2008 ή παλαιότερες, να γλιτώσουν το 80% των προσαυξήσεων και προστίμων, εφόσον σπεύσουν αυτοβούλως στην Εφορία για να «διορθώσουν» λάθη ή να δηλώσουν εισοδήματα που είχαν «ξεχάσει» τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, αλλάζουν όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με το Δημόσιο να αποκτά τον πρώτο λόγο στη μοιρασιά των εσόδων από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, έναντι άλλων πιστωτών (τράπεζες, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες  κλπ).

Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων  μετατρέπεται σε ελεγκτικό κέντρο που θα ασκεί έλεγχο σε επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκ.ευρώ ετησίως και στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εσόδων, σε ολόκληρη τη χώρα.