Π.Κ.: 1/15.1.2014

Στη Ρόδο σήμερα την 27η Δεκεμβρίου 2013, ημέρα Παρασκευή, οι υπογράφοντες αφενός: 1) Αντώνης Β. Καμπουράκης, πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ (ΕΞΡ), 2) Άρης Σουλούνιας, αντιπρόεδρος της ΕΞΡ, 3) Γεώργιος Τσέλιος, μέλος του Δ.Σ. και 4) Παναγιώτης Γ. Ιωαννίδης, ταμίας της ΕΞΡ, άπαντες νομίμως εξουσιοδοτημένα μέλη της Επιτροπής Εργασιακών Θεμάτων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και αφετέρου: 1) Αθανάσιος Σταμούλης, πρόεδρος του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ, 2) Αναστάσιος Ψαρομπάς, αντιπρόεδρος, 3) Χρήστος Ανθούλας, ταμίας και 4) Σάββας Ζαϊρης, μέλος του Δ.Σ., άπαντες νόμιμα εξουσιοδοτημένοι για την υπογραφή της παρούσας Τοπικής Κλαδικής Σ.Σ.Ε., συμφώνησαν και έκαναν αμοιβαία, ελεύθερα και ανεπιφύλακτα αποδεκτά τα ακόλουθα:

Άρθρο 1
Αντικείμενο – Πεδίο εφαρμογής και περίοδος ισχύος

Με τις διατάξεις της σύμβασης αυτής καθορίζονται οι αποδοχές, οι όροι εργασίας και οι εν γένει σχέσεις των εργαζομένων στις πάσης φύσεως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη νήσο Ρόδο με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θερέτρων από τουριστικούς οικίσκους (μπανγκαλόους), μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού και κάμπινγκ κ.λπ., για την χρονική περίοδο από 1.1.2014 έως την 31.12.2016.

Άρθρο 2
Κατηγορίες μισθωτών

Οι μισθωτοί (υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες) στους οποίους αφορά η παρούσα σύμβαση, θα αποκαλούνται εφεξής και ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται, σύμφωνα με την ειδικότητά τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής τέσσερις κατηγορίες:

Κατηγορία Α’
Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), μαιτρ, υπομαίτρ (ή κάπταιν), θυρωρός Α’, νυκτοθυρωρός Α’, μπουφετζής Α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινόχρηστων χώρων και μάγειρας Α’.

Κατηγορία Β’
Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β’, σερβιτόρος τραπεζαρίας – σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν ή μπαρμέιντ, ασημοκέρηδες και μάγειρας Β’. Επίσης, με την προϋπόθεση ότι θα προτιμήσουν την παρούσα συλλογική σύμβαση, οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές, οι ταμπλίστες και μαινκουραντιέ.

Κατηγορία Γ’
Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή ορόφων ή λινοθήκης, καμαριέρα, γκρουμ, ντόρμαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος και βουτυριέρης και μάγειρας Γ’.

Κατηγορία Δ’
Πλύντρια, σιδηρώτρια, καθαρίστρια κοινόχρηστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζιέρης, λουτρονόμος, προϊστάμενος και βοηθός ιατρών.

Άρθρο 3
Βασικοί μηνιαίοι μισθοί και ημερομίσθια

1α. Οι μικτοί βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων που αφορά η παρούσα σύμβαση, διαμορφώνονται για το έτος 2014, ως εξής:
Κατηγορία Α’: 858,00 ευρώ.
Κατηγορία Β’: 840,00 ευρώ.
Κατηγορία Γ’: 823,00 ευρώ.
Κατηγορία Δ’: 787,00 ευρώ.

1β. Οι μικτοί βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων που αφορά η παρούσα σύμβαση, διαμορφώνονται για το έτος 2015, ως εξής:
Κατηγορία Α’: 862,00 ευρώ.
Κατηγορία Β’: 844,00 ευρώ.
Κατηγορία Γ’: 827,00 ευρώ.
Κατηγορία Δ’: 790,00 ευρώ.

1γ. Οι μικτοί βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων που αφορά η παρούσα σύμβαση, διαμορφώνονται για το έτος 2016, ως εξής:
Κατηγορία Α’: 871,00 ευρώ.
Κατηγορία Β’: 852,00 ευρώ.
Κατηγορία Γ’: 835,00 ευρώ.
Κατηγορία Δ’: 798,00 ευρώ.

Οι παραπάνω μικτοί μηνιαίοι μισθοί, επιπλέον των προβλεπόμενων επιδομάτων, καταβάλλονται για πενθήμερη εβδομαδιαίως εργασία και οκτάωρη ημερησίως. Το μικτό ημερομίσθιο ισούται με το 1/25 του αθροίσματος του ως άνω μικτού μηνιαίου μισθού και των επιδομάτων που δικαιούται να λαμβάνει ο εργαζόμενος.

2. Το μικτό ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανόμενων προς εξυπηρέτηση επίσημων ή απλών γευμάτων, δεξιώσεων και συνεδρίων, παρατεθειμένων σε ξενοδοχεία, διαμορφώνεται για όλη την περίοδο της ισχύος της παρούσα σύμβασης ως εξής:
Α’ σερβιτόροι: 59,00 ευρώ.
Β’ βοηθοί: 49,00 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το παραπάνω μικτό ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για εργασία οκτώ (8) ωρών και συμπεριλαμβάνονται σε αυτό όλες οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές, καθώς και εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.

3. Ο βασικός μισθός του αρχιμαγείρου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία, το ύψος όμως αυτού δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού της Α’ κατηγορίας προσαυξημένου κατά 20%.

4. Ως προς τις βασικές μηνιαίες αποδοχές των ανηλίκων, δηλαδή των μη συμπληρωσάντων το 18ο έτος της ηλικίας τους, ισχύουν τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

5. Ως προς τις βασικές μηνιαίες αποδοχές των ενήλικων νεοεισερχόμενων στον ξενοδοχειακό κλάδο εργαζομένων έως 25 ετών, ισχύουν τα ειδικά προβλεπόμενα για τους έως 25 ετών εργαζόμενους από την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., πλέον 10%, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, την προϋπηρεσία τους και την ιδιότητά τους ως υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη, εφόσον η επιχείρηση επιθυμεί να αμείβει τον εν λόγω εργαζόμενο σύμφωνα με τη ρύθμιση της παρούσας παραγράφου. Σημειώνεται επίσης ότι στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης της παρούσας παραγράφου εμπίπτουν και όσοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν μετά τις 29 Ιουνίου 2012, και έως να συμπληρώσουν την ηλικία των 25 ετών.

6. Επαναπρόσληψη εποχιακώς απασχολουμένων: Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές) και αυτές θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι εννέα (9) μήνες τον χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το αυτό προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Προϋποθέσεις γι’ αυτό το δικαίωμα του εργαζόμενου, αποτελεί: α) η έγγραφη προειδοποίηση προς τον εργοδότη του μέχρι τέλος Ιανουαρίου, η οποία πρέπει να του έχει επιδοθεί νομίμως (ταχυδρομικά, με φαξ, mail, ή με επίδοση από εκπρόσωπο του σωματίου), ότι ο εργαζόμενος επιθυμεί να εργαστεί κατά την προσεχή περίοδο, β) η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου και γ) η συμπλήρωση των ποσοστών πληρότητας σύμφωνα με τον νόμο.
Η ανωτέρω έγγραφη ειδοποίηση γίνεται μέσω της οικείας οργάνωσης του εργαζομένου και σε έντυπο – δήλωση, που έχει εκτυπώσει αυτή.
Πληρουμένων των ανωτέρω προϋποθέσεων η επιχείρηση υποχρεούται να απασχολήσει τον εργαζόμενο από την 25η Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση ο μισθωτός που θα κληθεί εγγράφως ή τηλεφωνικώς από την επιχείρηση, να αναλάβει υπηρεσία και δεν την αναλάβει εντός πενθημέρου, χάνει κάθε δικαίωμα επαναπρόσληψης και αποζημίωσης.
Η πρόσληψη και τα μετά απ’ αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από τη στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία.
Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων, δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα, για χρονικό διάστημα μικρότερο των επτά (7) ημερών. Τα παραπάνω ισχύουν και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.1346/1983.
7. Απαγορεύεται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να απασχολούν με διακεκομμένο ωράριο τους μερικώς απασχολούμενους εργαζόμενούς τους.
Το διακεκομμένο ωράριο εργασίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεμελιώσει λόγο καταβολής οιασδήποτε πρόσθετης αμοιβής, επιδόματος κ.λπ.

Άρθρο 4
Επίδομα προϋπηρεσίας

Το χορηγούμενο επίδομα προϋπηρεσίας ανά έτος υπηρεσίας καθορίζεται για όλη τη διάρκεια της παρούσας σύμβασης, ήτοι από 1.1.2014 μέχρι 31.12.2016 στο ποσό των 5,00 ευρώ.
Ως χρόνος προϋπηρεσίας υπολογίζεται μόνον ο χρόνος παροχής πραγματικής εργασίας του εργαζόμενου, σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή επιχείρηση. Χρόνος κατά τον οποίο δεν παρέχεται εργασία δεν δύναται να προσμετρηθεί για τον υπολογισμό του συγκεκριμένου επιδόματος, ασχέτως του γεγονότος αν ο εργαζόμενος επαναπροσλαμβάνεται την επόμενη τουριστική περίοδο στην ίδια ξενοδοχειακή επιχείρηση. Ρητά συμφωνείται ότι ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού αφορά αποκλειστικά και μόνον τον καθορισμό του επιδόματος προϋπηρεσίας.
Κατά τα λοιπά, ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 4 της υπ’ αριθ. 6/28.2.2012 ΠΥΣ (ΦΕΚ 38/Α’/28.2.2012).

Άρθρο 5
Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Ποσοστό 5%, το οποίο υπολογίζεται στις αποδοχές του βασικού μισθού, χορηγείται ως επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, στους παρακάτω απασχολούμενους, ανεξαρτήτως φύλου:
α) καθαριστές των κοινόχρηστων χώρων,
β) εργαζόμενους στα πλυντήρια και
γ) Στους λουτρονόμους και στους προϊσταμένους και βοηθούς ιατρών.
Στους μαγείρους καταβάλλεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 10% επί του βασικού μηνιαίου μισθού τους. Το επίδομα αυτό χορηγείται κατ’ εξαίρεση, διότι ήδη το λαμβάνουν από τις Σ.Σ.Ε. που τους κάλυπταν μέχρι την 31.12.1991. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδου δηλώνουν ότι δεν θα θέσουν θέμα διαφοροποίησης του εκ ποσοστού 5% ανθυγιεινού επιδόματος που ισχύει για τους λοιπούς ως άνω μισθωτούς.

Άρθρο 6
Επίδομα τροφής

Εφόσον η επιχείρηση ετοιμάζει καθημερινά φαγητό το οποίο δύναται να καταναλώνουν οι εργαζόμενοι, αφαιρεί ποσοστό 2% επί των βασικών μισθών των εργαζομένων. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν ετοιμάζει καθημερινά φαγητό τότε δεν δικαιούται να παρακρατήσει το παραπάνω ποσοστό, επί του βασικού μισθού των εργαζομένων.

Άρθρο 7
Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας

7.1. Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο, εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθ’ όλη τη χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου, για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών των Χριστουγέννων από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.
Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε είκοσι πέντε (25) ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, εφόσον οι μισθωτοί εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ως άνω χρονικών διαστημάτων.
Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε δεκαπέντε (15) ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καταβολής αυτών των επιδομάτων περιλαμβάνονται στο προσάρτημα της παρούσας συλλογικής σύμβασης.
Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, Σ.Σ.Ε., Δ.Α., κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών, υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν.
7.2. Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και το επίδομα αδείας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές αδείας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.
Το επίδομα αδείας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές δεκαπέντε (15) ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεκατριών (13) ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθια ή κατά μονάδα εργασίας ή και με ποσοστά ή και με άλλον τρόπο.
Το αντίστοιχο επίδομα αδείας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.
Γενικές ή ειδικές διατάζεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, Σ.Σ.Ε., Δ.Α., κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος αδείας, υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν.
Το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ετών 1996-1997 για τη χορήγηση του επιδόματος αδείας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας, εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας.
Τα δώρα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και το επίδομα αδείας χορηγούνται στου εργαζόμενους για όσο χρόνο και όπως ισχύει η παρούσα.

Άρθρο 8
Εργασία κατά την έκτη και έβδομη ημέρα της εβδομάδας

Με την παρούσα Σ.Σ.Ε. και εφόσον απαιτείται παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις λόγω φόρτου εργασίας και της εποχικότητας της απασχόλησης, συμφωνούνται τα παρακάτω:
Εάν οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα εργαστούν κατά την έκτη και έβδομη ημέρα της εβδομάδας, δηλαδή τη μία ή και τις δύο ημέρες της ανάπαυσής τους, τους οφείλεται πρόσθετη αμοιβή.
Εάν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που υπάγονται στην παρούσα εργαστούν επί οκτώ (8) ώρες την έκτη ή και την έβδομη ημέρα της εβδομάδας, δηλαδή τη μία ή και τις δύο ημέρες της ανάπαυσής τους, για μεν την έκτη ημέρα τους οφείλεται αποζημίωση ύψους ενός (1) ημερομισθίου, για δε την έβδομη ημέρα (Κυριακή) τους οφείλεται αμοιβή της τάξης του 75% του ημερομισθίου τους και μία (1) ημέρα ανάπαυσης, για την οποία θα λάβουν ως αμοιβή ένα (1) ημερομίσθιο, όπως ο μισθός αυτός έχει προσδιοριστεί από τη νομολογία για την εργασία της έκτης και έβδομης ημέρας για τους επί πενθήμερο εργαζόμενους.
Η εργασία κατά την έκτη ή και έβδομη ημέρα καθ’ εβδομάδας, εφόσον προκύψει, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας, το οποίο εξακολουθεί και ισχύει, αφού όποτε συμβαίνει αυτό, γίνεται λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της εποχικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και όχι από πρόθεση μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου. Η επιλογή των εργαζομένων που τυχόν εργαστούν κατά την έκτη ή έβδομη ημέρα της εβδομάδας, ανήκει αποκλειστικά στο διευθυντικό δικαίωμα των εργοδοτριών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Άρθρο 9
Συνδικαλιστική άδεια

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου εφόσον είναι και μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ρόδου δικαιούται συνδικαλιστική άδεια μέχρι 25 ημέρες, κατά ημερολογιακό έτος. Ο γενικός γραμματέας, ο αντιπρόεδρος και ο ταμίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου δικαιούνται συνδικαλιστική άδεια, εφόσον απασχολούνται από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις άνω των 300 κλινών, μέχρι 10 ημέρες έκαστος, κατά ημερολογιακό έτος. Άπαντες οι παραπάνω ασφαλίζονται και αμείβονται πλήρως από την επιχείρηση στην οποία εργάζονται, καθ’ όλη τη διάρκεια της ως άνω συνδικαλιστικής τους άδειας.

Άρθρο 10
Παρακράτηση συνδικαλιστικής εισφοράς

Όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υποχρεούνται να παρακρατούν κατά την πληρωμή της μισθοδοσίας του μηνός Ιουλίου εκάστης θερινής τουριστικής περιόδου (σεζόν) από τους μισθωτούς που υπάγονται στις 4 κατηγορίες του άρθρου 2 της παρούσας ποσό αξίας 20,00 ευρώ, ποσό που αποτελεί την ετήσια συνδρομή τους προς το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδου του οποίου είναι μέλη. Η ξενοδοχειακή επιχείρηση υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Σωματείο ποιοι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται την ως άνω παρακράτηση, αποστέλλοντας πίνακα με αναλυτική κατάσταση, στην οποία το κάθε μέλος θα έχει αναγράψει ιδιοχείρως το ονοματεπώνυμό του και θα έχει θέσει παραπλεύρως την υπογραφή του.
Όσοι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να γίνεται η παρακράτηση της συνδικαλιστικής εισφοράς από τις αποδοχές τους, οφείλουν να καταθέσουν έγγραφη δήλωση, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, με ταυτόχρονη κοινοποίησή της προς τον εργοδότη τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου ότι ο εργαζόμενος δεν είναι μέλος του. Σε κάθε άλλη περίπτωση η παρακράτηση είναι υποχρεωτική.
Το παρακρατούμενο ποσό θα κατατίθεται, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την παρακράτηση, σε τραπεζικό λογαριασμό υπέρ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, τα στοιχεία του οποίου έγκαιρα και με αποκλειστική ευθύνη του, το Σωματείο οφείλει να γνωστοποιεί με δήλωσή του εγγράφως στην ξενοδοχειακή επιχείρηση, με την κοινοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου. Τη δήλωσή του αυτή το Σωματείο οφείλει να επαναλαμβάνει κάθε φορά που μεταβάλλονται τα στοιχεία του λογαριασμού.

Άρθρο 11
Λοιπές ρυθμίσεις

Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, σχετικά με θέματα που δεν ρυθμίζονται στην παρούσα και προβλέπονται αποκλειστικά από εν ισχύ: (α) νόμους, (β) διατάγματα, (γ) υπουργικές αποφάσεις, (δ) Δ.Α., (ε) εσωτερικούς κανονισμούς, (στ) έθιμα ή (ζ) ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.
Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της προηγούμενης Σ.Σ.Ε. και Δ.Α., εφόσον τροποποιούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την παρούσα.

Άρθρο 12
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας σύμβασης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2014.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ

Το παρόν προσαρτάται στη Σ.Σ.Ε. των ετών 2014-2015-2016 «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νήσου Ρόδου» και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

Ειδικοί όροι καταβολής επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα

Μισθωτοί, των οποίων η εργασιακή σχέση με τον υπόχρεο εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την καταβολή πλήρων επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, δικαιούνται:
α) για επίδομα εορτών Χριστουγέννων ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο (2) ημερομίσθια, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε δεκαεννέα (19) ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου και
β) για επίδομα εορτών Πάσχα ποσό ίσο με το 1/15 του μισού (1/2) μηνιαίου μισθού ή ένα (1) ημερομίσθιο, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε οκτώ (8) ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου.
Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα υπολογίζονται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, το επίδομα αδείας, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, όταν χορηγούνται κατ’ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κ.λπ.
Κατά τα λοιπά, ισχύουν και ενσωματώνονται στην παρούσα οι διατάξεις του Ν.1082/1980, της κοινής υπουργικής απόφασης 19040/7.12.1981 (ΦΕΚ 742/Β’/9.12.1981 – Οικονομικών και Εργασίας), όπως τροποποιήθηκε από την όμοια 2006743/538/0022/5.3.1991 (ΦΕΚ 170/Β’/21.3.1991), της όμοιας 19344/12.12.1980 (ΦΕΚ 1298/Β’/23.12.1980), όπως συμπληρώθηκε από την όμοια 11520/12.4.1995 (ΦΕΚ 374/Β’/5.5.1995) και της όμοιας 18796/9.1.1989 (ΦΕΚ 21/Β’/17.1.1989), σχετικά με τους όρους, τον χρόνο καταβολής, το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων εορτών στους μισθωτούς όλης της χώρας που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καθώς και σε ειδικές κατηγορίες μισθωτών.
Το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ετών 1996-1997 (Π.Κ.: 9/3.4.1996) για τη χορήγηση του επιδόματος αδείας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας, εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας. Τα ανωτέρω δώρα, επιδόματα και παροχές που αναφέρονται στο παρόν άρθρο και στο προσάρτημα θα καταβάλλονται στους εργαζόμενους, εφόσον, όπως και για όσο χρόνο ισχύουν οι νομοθετικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις κ.λπ. που τα προβλέπουν.
Τα παραπάνω δώρα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και το επίδομα αδείας χορηγούνται στους εργαζόμενους για όσο χρόνο και όπως ισχύει η παρούσα.