Συνέντευξη στον Γιώργο I. Δημητρομανωλάκη

Αδιανόητο θεωρεί το σενάριο που εχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από αξιωματούχους της ΕΕ και της ΕΚΤ περί κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ο τέως πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου σε συνέντευξη του στο Νewmoney.gr.

Ο κ. Βασιλείου θεωρεί ότι όλος αυτός ο θόρυβος που γίνεται για κούρεμα είναι κυρίως για να εξασκήσουν πίεση πάνω στην Κύπρο για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βασιλειου εχει ως εξής :

Ερ.: Πόσο πιθανό βλέπετε κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο για φυσικά πρόσωπα και τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για την Κυπριακή Οικονομία;
 
Απ.: Δεν θεωρώ καθόλου πιθανό το κούρεμα καταθέσεων είτε για φυσικά πρόσωπα είτε για εταιρείες.  Επειδή το θεωρώ αδιανόητο, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσει κάποιος τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο και που σίγουρα θα ήταν καταστροφικές, διότι θα υπέσκαπταν πλήρως την αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και της Κύπρου ως κέντρου προσφοράς υπηρεσιών.
 
Ερ.: Ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος σε ένα τέτοιο σενάριο για Κύπρο και Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να κουρευτούν οι καταθέσεις των Ελλήνων καταθετών σε Κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες;
 
Απ.:  Ένα τέτοιο σενάριο, που επαναλαμβάνω το θεωρώ αδιανόητο, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο τόσο στην Ελλάδα όσο και όλες τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης,διότι θα ήταν μήνυμα προς όλους τους επενδυτές διεθνώς ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις της Ε.Ε.   Είναι γνωστό ότι όταν έγινε το κούρεμα στην Ελλάδα, με το οποίο εγώ προσωπικά διαφωνούσα κάθετα, είχε γίνει μια ξεκάθαρη δήλωση από μέρους της κυρίας Μέρκελ, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα ήταν μοναδικό και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επαναλαμβανόταν σε άλλες χώρες. Aν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι θα ερχόντουσαν τώρα να διαψεύσουν τον εαυτό τους, λέγοντας ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις, θέλουμε να κάνουμε μια εξαίρεση για την Κύπρο, το αποτέλεσμα όπως ανέφερα θα ήταν καταστροφικό για την Ευρώπη διότι θα έχαναν την εμπιστοσύνη τους όλοι οι ξένοι καταθέτες όχι απλώς στην Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως στις χώρες του Νότου.
 
Ερ.: Γιατί πιστεύετε ότι οι Γερμανοί και οι Φιλανδοί προωθούν το σενάριο για πιθανό κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο;
 
Απ.: Όλος αυτός ο θόρυβος που γίνεται για κούρεμα είναι κυρίως για να εξασκήσουν πίεση πάνω στην Κύπρο για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Δεν αποκλείεται, φυσικά, ορισμένοι κύκλοι να πίστευαν ότι από τη στιγμή που συζητείται τέτοιο θέμα για την Κύπρο, ίσως να υπήρχαν οφέλη για άλλες χώρες της Ε.Ε. Εφόσον δε μια τέτοια προοπτική είναι αδιανόητη, το πιο σωστό θα ήταν να μην δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε τέτοιου είδους δηλώσεις και δημοσιεύματα διότι έτσι ανακυκλώνουμε μια τεχνητή και αχρείαστη αβεβαιότητα.
 
Ερ.: Και για να κλείσουμε με ένα άλλο επίκαιρο και εξίσου σημαντικό θέμα, ποιες θεωρείτε τις προοπτικές της Κύπρου για ανάκαμψη σε συνάρτηση με την έγκαιρη διαπραγμάτευση και υπογραφή του μνημονίου;
 
Απ.:  Η έγκαιρη οριστικοποίηση και υπογραφή του μνημονίου είναι απαραίτητη και γνωρίζω πως αυτή είναι η απόφαση τόσο του νέου Προέδρου κ. Αναστασιάδη όσο και όλης της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου.  Η υπογραφή του μνημονίου είναι απαραίτητη για να επανακτήσει ο κόσμος αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς και να μπουν οι βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας. Πιστεύω ότι εντός του Mαρτίου μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για να προχωρήσουμε στη συνέχεια αμέσως σε έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των χωρών του Eurogroup.